CD&V en N-VA onder uur wegens ‘kiezersbedrog’

Stil en zwart protest tegen nieuwe coalitie

De eerste gemeenteraad na de verkiezingen verliep erg emotioneel geladen. Foto: KLN

Rumst -

Een honderdtal Rumstenaars protesteerde bij de start van de gemeenteraad tegen de nieuwe coalitie van CD&V en N-VA die gevormd werd. Ze nemen het niet dat de grootste partij SP.A-Groen in de oppositie belandde.

Het bestuursakkoord dat CD&V en N-VA al tijdens de verkiezingsnacht sloten, ligt vele Rumstenaren nog altijd zwaar op de maag. SP.A-Groen werd met 28 procent van de stemmen de grootste partij in Rumst en lijsttrekster Francy Van der Wildt lag met 1.597 voorkeurstemmen een straatlengte voor als favoriet om burgemeester te worden.

Maar CD&V en N-VA beslisten daar anders over. Huidig burgemeester Eddy Huyghe (CD&V) werd gedwongen zijn sjerp af te staan aan Wendy Weckhuysen (CD&V) en Geert Antonio (N-VA). Met de grootste partij, SP.A-Groen, werd niet eens gepraat over een nieuw bestuursakkoord.

‘Daarom schreven we een open brief aan N-VA en CD&V. Aan het coalitieakkoord kan niet meer geraakt worden. Maar hoe die coalitie tot stand kwam, vergeten we niet’, zeggen Marlina Segers en Daisy Ceulemans namens de actievoerders.

Een honderdtal bezorgde Rumstenaren, symbolisch in het zwart gekleed en met de monden dichtgeplakt, protesteerden bij de start van de eerste gemeenteraad sinds de verkiezingen. Alle gemeenteraadsleden kregen ook de brief die intussen al door 375 Rumstenaren ondertekend werd.

‘Hoe de nieuwe coalitie gevormd werd, is niet alleen een belediging voor ons, maar ook voor vele kiezers van CD&V. Die hoopten op een voortzetting van de huidige bestuursmeerderheid. CD&V en N-VA beseffen niet welke vertrouwensband ze, na 18 jaar samen besturen, stuk maken. De verontwaardiging en het ongenoegen bij vele Rumstse kiezers zal nog lang nazinderen. We blijven het huidige beleid steunen en vanaf januari zullen we met opgeheven hoofd oppositie voeren’, zei schepen Francy Van der Wildt aan de gemeenteraad. Ze kreeg voor die woorden luid applaus van de actievoerders.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio