Overnemer gezocht voor enigste fietsenzaak in molendorp

Laatste fietsenmaker gaat met pensioen

Laatste fietsenmaker gaat met pensioen

Patrick Degrande in zijn zaak in de Oude Tieltstraat Foto: evd

Ruiselede -

Binnen een tweetal maanden verliest Ruiselede zijn enige fietsenmaker. Patrick Degrande wil met pensioen en is dringend op zoek naar een overnemer voor zijn winkel met hersteldienst.

Het was eerder toevallig dat Patrick Degrande (63) dertien jaar geleden de enige fietsenmaker van het molendorp werd. ‘Eind jaren negentig was de fietsenhandel van Van Eenooghe het gespreksonderwerp op een personeelsfeest van mijn vrouw. Iedereen vond het spijtig dat de enige fietsenmaker van het dorp toen stopte’, zegt Degrande die gehuwd is met Greet Vanluchene die tot voor twee jaar werkte als verpleegster in het plaatselijke woon-zorgcentrum. ‘Ik grapte toen nog dat ik dat wel zou kunnen met mijn A2-diploma mechanica.’ Patrick groeide op als boerenzoon en leerde al van jongsaf met techniek om te gaan. Hij besloot dan maar om loopbaanonderbreking te nemen bij zijn toenmalige werkgever, drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt, en begon fietsen te verkopen en te herstellen in een loods van Marcel Dupont, toen burgemeester. Vier jaar later verhuisde zijn zaak naar het huidige pand in de Oude Tieltstraat, net naast zijn privéwoning. ‘De fietssector kent een heropleving de laatste jaren.

Het wordt fel gepromoot zoals met het fietsknooppuntennetwerk’, vindt Degrande. ‘Vooral de elektrische fiets zit nu in de lift.’ Patricks stokpaardje is de dienstverlening. ‘Ik vind het boeiend om via deze job mensen uit alle lagen van de bevolking te ontmoeten. Maar iedereen krijgt van mij dezelfde service. Ik heb graag dat mensen goed ‘gediend’ zijn en tevreden’, zegt de man. Ooit leerde hij Afghaanse meisjes uit het asielcentrum fietsen op zijn oprit.

Die waren op zoek naar een tweedehands rijwiel. ‘Met hun lange gewaden raakten ze verstrikt en reden ze bijna mijn etalage aan diggelen,’ lacht hij. ‘Een keer moest ik een fiets bestellen met versnellingen die zich automatisch aanpassen aan de trapkracht. Mijn klant had zoiets gezien op tv.’ Vanaf 1 januari wil de man nu met pensioen na een actieve loopbaan van 44,5 jaar. Het liefst wil hij een overnemer voor zijn zaak vinden. ‘Als ik stop, staat de fietsende Ruiseledenaar toch een tochtje van minimum tien kilometer te wachten om een collega-fietsenhersteller te vinden’, weet Patrick. ‘Het zou jammer zijn mocht er geen kandidaat opduiken om dit verder te zetten. Het is een mooie ambt.’ Graag wil hij zelf wat meer op de fiets springen en genieten van zijn familie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio