Michel G., vervolgd voor mishandeling, is enige die cruciale honden kan begeleiden

Agent ontsnapt aan schorsing dankzij zijn hond

Agent ontsnapt aan schorsing dankzij zijn hond

Spoorwegpolitieinspecteur Michel G. aan het werk met Charlie, een van zijn twee explosievenhonden. Foto: Pieter-Jan Depu.

BRUSSEL - Een van de dertien agenten van de spoorwegpolitie die zullen terechtstaan wegens gruwelijke mishandelingen, mag nu toch voorlopig aan de slag blijven. Zijn schorsing werd opgeheven, en daarvoor moet hij zijn twee honden bedanken. Charlie en Skip zijn de enige explosievenhonden bij de spoorwegpolitie, en inspecteur Michel G. is de enige in ons land die hen kan begeleiden.

Maar liefst dertien agenten van de spoorwegpolitie werden op 27 juni door de Brusselse raadkamer naar de strafrechter doorverwezen. Ze worden ervan verdacht dat ze tussen januari en november 2006 minstens vijftien dakloze vluchtelingen hebben mishandeld. ‘Ze gebruikten ze bijvoorbeeld als trampoline’, klinkt het in de aanklacht. Eén vrouwelijke agente kreeg een Algerijnse man ‘cadeau’ voor haar verjaardag. De man werd naar een politiekantoortje meegesleurd en daar afgeranseld met een stroomkabel. De agenten riskeren tot vijf jaar cel.

Twee keer per jaar examens

Toen de zaken in 2010 aan het licht kwamen, slaagde de minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) er niet in de agenten te schorsen. Door een procedurefout werd de maatregel ingetrokken. Pas nadat de agenten vier maanden geleden officieel naar de rechtbank werden doorverwezen, kon de huidige Binnenlandminister Joëlle Milquet (CDH) hen op 8 augustus opnieuw schorsen. Ze mogen niet langer werken als politieman, tot er een vonnis is.

De meeste agenten vochten ook deze schorsing aan bij de Raad van State. Slechts voor één agent werd die maatregel nu ongedaan gemaakt: voor inspecteur Michel G.

Dat komt omdat hij de enige gediplomeerde begeleider is van de enige twee explosievenhonden bij de spoorwegpolitie. Met Charlie en Skip, twee Springer Spaniëls, patrouilleert hij door de Brusselse trein- en metrostations, op zoek naar explosieven. Net zoals zijn twee honden is Michel G. getraind door de Londense politie. Hij moet samen met zijn honden regelmatig voor cursussen naar de Britse hoofdstad, en ze moeten twee keer per jaar examen afleggen.

Nadat Michel G. geschorst werd, konden ook Charlie en Skip – die ons land elk 8.000 euro kostten – niet meer aan de slag. ‘Die honden zijn dan wel eigendom van de Belgische staat, maar je kan een agent en zijn hond niet zomaar uit elkaar trekken’, zegt Kaatje Natens, woordvoerster van de federale politie.

Volgens sommige bronnen ontstond er een probleem tijdens de Olympische Spelen, toen België de Eurostartreinen naar Londen moest screenen op explosieven. Zonder Michel G. kon dat plots niet meer.

Met voetveeg tegen de grond

‘Omwille van de honden konden we een hoogdringende procedure aanspannen bij de Raad van State’, bevestigt Michel G.’s advocaat Peter Crispyn. Hij pleitte dat de agent en zijn honden door de schorsing enkele noodzakelijke opleidingen niet zouden kunnen volgen. Bovendien zouden de ‘explohonden’ hun optimale conditie verliezen.

De Raad van State gaf de advocaat gelijk: door de lessen niet te volgen, zouden de honden en hun baasje een ‘moeilijk te herstellen ernstig nadeel’ krijgen.

Het hoogste rechtscollege beval op 13 september in een arrest om de schorsing op te heffen. ‘Omdat het niet bewezen is dat zijn aanwezigheid de spoorwegpolitie zou schaden: sinds 2010 was dat immers geen probleem’, zegt Crispyn. De advocaat erkent dat de hele procedure dankzij de honden kon worden opgestart. Een andere verdachte, die ook een cliënt is van Crispyn, blijft bijvoorbeeld wel geschorst.

Michel G. is in verdenking gesteld omdat hij een geboeide man met een voetveeg tegen de grond zou hebben gewerkt, om hem daarna te slaan en te stampen. Michel G., die volgens zijn raadsman een vlekkeloze reputatie heeft, ontkent die beschuldigingen: het gaat volgens hem om een andere agent.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees