Philippe Gilbert: ‘Mijn wereldtitel zullen ze nooit afpakken'

 Philippe Gilbert: ‘Mijn wereldtitel zullen ze nooit afpakken'

Foto: BELGA

Na zijn wereldtitel vorige maand werd de jaarlijkse fandag van Philippe Gilbert in zijn thuishaven Aywaille aangekondigd als de officiële huldiging voor zijn supporters, maar na de fietstocht met een duizendtal fans werd er tijdens de persbabbel vooral nagekaart over de zaak-Armstrong. ‘Wielerliefhebbers, jullie mogen geloven in de prestaties van deze generatie', aldus Gilbert.

Philippe Gilbert reed bijna een maand geleden in Lombardije zijn laatste koers, maar tijd om op reis te gaan heeft de wereldkampioen van Valkenburg niet gehad. ‘Tenzij je dit weekendje Ardennen als een reis ziet', zei Gilbert lachend. Dat was het toch een beetje, want hij genoot van de 77 kilometer lange fietstocht met een gemiddelde van 25 kilometer per uur rond zijn thuishaven Aywaille. Zo'n duizend sportieve fans trotseerden de vrieskou.

Klare taal

Na een warme douche gaf Gilbert een persconferentie. Niet de huldiging voor zijn wereldtitel was het hoofdthema, wel de dopingzaak rond de gevallen ex-renner Lance Armstrong. In tegenstelling tot onder anderen Contador, Valverde, Sanchez of Indurain wil Gilbert niets meer te maken hebben met de bijna tien jaar oudere Amerikaan, die van 1999 tot 2005 de wielersport domineerde, maar in een rapport van het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada ontmaskerd werd als een bedrieger. Enkel klare taal kan het wielrennen redden, beseft Gilbert. Hij verzekert dat hij zuiver rijdt, dat zijn collega's dat meer dan ooit doen en keert Armstrong en co. de rug toe.

Ieder zijn mening

‘Wat Contador denkt over Armstrong is zijn zaak. Hij heeft zijn mening en ik de mijne', aldus Gilbert. ‘Ik heb het Usada-rapport niet gelezen, want ik wil niet gedegouteerd zijn door alles wat ze toen deden. Ik denk dat iedereen voor zulke daden vroeg of laat moet boeten. Ik hoop dat gerechtigheid op alle niveaus zal geschieden: voor managers, ex-renners én instanties, als zou blijken dat die medeplichtig zijn. Maar ik zeg al langer dat dit een nieuwe generatie is. Ik heb niets te maken met die mensen van toen. In sommige ploegen was dopinggebruik georganiseerd en algemeen gangbaar. Maar we spreken over zaken van tien, vijftien jaar geleden. Ik reed bij La Française des Jeux, een ploeg die in de strijd tegen doping misschien voorlag op de rest. Met die visie ben ik opgevoed. Marc Madiot werd bekritiseerd door sommige collega-managers, maar als er toen meer Marc Madiots waren geweest, hadden we nu misschien niet zoveel problemen gehad.'

Voor Philippe Gilbert was de invoering van het biologisch paspoort in 2008 een belangrijke stap. Met dat paspoort kunnen verdachte bloedwaarden worden gedetecteerd. ‘Sindsdien is het moeilijk om te ontsnappen. Ik denk zelfs dat het onmogelijk is en daarom mogen we geloven in de overwinningen en prestaties van de renners van vandaag', zegt Gilbert.

Lees het volledige inteview in Het Nieuwsblad Sportwereld van zondag 28 oktober

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.