Digneffe: 'Mensen als De Wever verbieden aan politiek te doen'

Jos Digneffe, de voormalige topman van de socialistische vakbond bij het spoor, haalt op Facebook uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever zei zondagmorgen in De Zevende Dag dat ons land 'walloniseert' en dat grondige economische hervormingen nodig zijn om drama's zoals Ford Genk te voorkomen.

"We zitten in een vicieuze cirkel, we hebben echt nood aan grondige economische hervormingen, zoals in Duitsland. Wij hebben onze arbeidsmarkt, ons arbeidsrecht, onze fiscaliteit niet hervormd omdat de PS dat niet wil," aldus De Wever vanmorgen in een reactie op de sluiting van Ford Genk.

De Wever stelde verder ook dat onze economie steeds meer 'walloniseert', waarmee hij verwijst naar een begrip dat Geert Noels al in 2009 lanceerde.

Die woorden schoten bij Digneffe duidelijk in het verkeerde keelgat. Op Facebook reageerde Digneffe in persoonlijke naam.

"Het heeft nog lang geduurd. Volgens, wie anders dan, BDW is het de fout van Wallonië dat FORD dicht moet. Onze economie WALLONISEERT zegt dat stukje ongeregelde haatzaaier. Ik stop want anders ga ik domme dingen neerschrijven maar mensen als Dewever moet verboden worden van aan politiek te doen. Vlaanderen alle ingrediënten zijn aanwezig. Er is een grote leider met racistische ( anti Waalse ) principes opgestaan. De walen van nu lijken wel de joden van destijds. Nergens hoor ik hem echter iets zeggen van zijn laffe Engelse zielsverwanten die zelf de moed niet hadden om in Genk te komen vertellen wat er zou gebeuren met FORD", aldus Digneffe op Facebook.

'Onsportieve reactie'

'Wie voor verandering opkomt, moet er soms onsportieve reacties bijnemen. Laat ons hopen dat het hier bij blijft.' Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag in een reactie op de uithaal van Jos Digneffe op facebook.

De Wever doet die uithaal af als gescheld van 'een vakbondsman die de laatste tijd wat overspannen lijkt te zijn'. Hij benadrukt dat Wallonisering voor hem niet betekent dat alles de schuld zou zijn van Wallonië.

'Maar wel: een steeds groter overheidsbeslag, een toename van scherpe vakbondsacties, een negatieve sfeerschepping ten opzichte van ondernemers en een toenemend aantal mensen dat afhangt van vervangingsinkomens', aldus de Vlaams-nationalist, die daar zelf hervormingen tegenoverstelt stelt zoals die in Duitsland zijn doorgevoerd.

Voor De Wever is de uithaal van Digneffe opnieuw een 'onsportieve reactie', net zoals de varkenskop die hij op zijn oprit aantrof en de doodsbedreigingen die de toekomstige N-VA-burgemeester van Turnhout in de bus kreeg.

'Treinreizigers zijn egoïsten'

Digneffe kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen nadat hij in een interview met De Morgen naar aanleiding van de spoorstaking zou gezegd hebben dat treinreizigers egoïsten zijn.

Digneffe beweerde achteraf dat De Morgen zijn woorden had verdraaid, maar excuseerde zich wel publiekelijk in Reyers Laat.  Digneffe bleef er toen bij dat hij treinreizigers niet expliciet egoïsten genoemd heeft. ‘Maar mocht ik het zo gezegd hebben, dan wil ik mij hiervoor openlijk verontschuldigen.’

‘Ik ben ook maar een mens en heb ook recht op mijn emoties en mijn fouten,’ zei Digneffe in Reyers Laat. ‘Als die fouten dan dergelijke gevolgen hebben, dan zal ik drie keer nadenken voor ik nog iets zeg.’

Digneffe liet toen ook  verstaan ‘ervan overtuigd te zijn dat in België een rechts complot leeft’. ‘Vakbonden moeten monddood gemaakt worden.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees