Chef Stockmansmolen finalist prestigieus concours

Yves Frans gaat voor Eerste Kok van België

Yves Frans gaat voor Eerste Kok van België

Yvan Frans en zijn rechterhand Alexis Roger. Foto: ddl

Zaventem / Melsbroek -

Yves Frans uit Melsbroek, chef van restaurant Stockmansmolen in Zaventem, is één van de vijf finalisten in de prestigieuze kookwedstrijd van de Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij strijdt maandag om de titel ‘Eerste Kok van België 2013.’

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert jaarlijks een concours om op zoek te gaan naar de beste kok en de beste sommelier van het land. De vijf finalisten zijn bekend.

Yves Frans (35) uit Melsbroek, chef van restaurant Stockmansmolen in Zaventem, is één van hen. De competitie is alvast niet van de poes: Frans neemt het in de strijd om de felbegeerde titel van ‘Eerste Kok van België 2013’ op tegen Dany Lombart (chef van restaurant Le Mayence in Charleroi), Jan Van de Velde (sous-chef van restaurant Onder de Toren in Hansbeke), Sam Van Houcke (sous-chef van restaurant Numerus Clausus in Lier) en Philippe Vroonen (sous-chef van restaurant Magis in Tongeren).

De finale van de Prijs Prosper Montagné vindt plaats op maandag 5 november in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge.

De kandidaten moeten tijdens de finale rug van jong wild zwijn met kweeperen, pastinaak en kastanjes bereiden, alsook taart van snoek met drie schaaldieren en/of schelpdieren en een ijsdessert waarin chocolade is verwerkt. Robert Van Landeghem, Provoost Keukenchefs , staat in voor de coördinatie en het goede verloop van de wedstrijd.

Yves Frans werkt al zeven jaar in de gereputeerde keuken van de Stockmansmolen in Zaventem. Hij wordt daar bijgestaan door de 21-jarige Alexis Roger, die hem ook zal helpen tijdens de kookwedstrijd. Het is de eerste keer dat Yves Frans aan een wedstrijd deelneemt.

‘Het is snel gegaan. De eigenaar van het restaurant, Patrick Bonne, was vroeger ook een topkok en nam al eens deel aan de wedstrijd. We kunnen het goed met elkaar vinden en hij stelde voor om mij in te schrijven voor de prestigieuze wedstrijd. We moesten een recept doorsturen voor een driegangenmenu met de opgelegde ingrediënten als basis. De dagen die daarop volgden hebben, sloten we ons bij elk vrij moment op in de keuken om te experimenteren tot het raak was. Dat recept werd doorgestuurd en nu kregen we te horen dat we de finale haalden en de drie gangen mag koken voor een jury. De voorbije dagen hebben we hard getraind om het gerecht te perfectioneren.’

Frans blijft bescheiden. ‘Ik ben niet bezig met de overwinning. Ik vind het al een hele eer en prestatie dat ik in de finale van zo'n prestigieuze wedstrijd mag koken. Dit is een hele bijzondere ervaring waar ik van wil genieten.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio