Lies Vereecke wordt OCMW-voorzitter

Willy Segers wordt Dilbeekse burgervader

DILBEEK -

Het bestuursakkoord tussen N-VA, CD&V-DNA en SPA-Groen is rond in Dilbeek. Willy Segers (N-VA) wordt vanaf 1 januari de nieuwe burgemeester van Dilbeek, Lies Vereecke (DNA) de nieuwe OCMW-voorzitter.

Woensdagavond legden de vijf coalitiepartners de laatste hand aan hun bestuursakkoord om de volgende zes jaar Dilbeek samen te besturen. N-VA, CD&V-DNA en Groen-SPA haalden samen een meerderheid van 18 op de 35 zetels. N-VA haalde acht zetels, CD&V-DNA zeven zetels en Groen-SP.A drie zetels. De volgende zes jaar zal er oppositie gevoerd worden door Open VLD (dertien zetels) en de Franstalige UF (vier zetels). Hiermee komt er een einde aan 18 jaar burgemeesterschap van Stefaan Platteau (Open VLD).

Woensdagavond raakte ook de verdeling van de bevoegdheden bekend. Willy Segers (N-VA) wordt de komende zes jaar de nieuwe burgemeester van Dilbeek. Willy Segers is 53. Hij werd gemeenteraadslid in Dilbeek in 1994 voor de toenmalige Volksunie. In 2007 tot nu was hij schepen van Cultuur, Openbare Reinheid, Toerisme en Vlaams Beleid. Sinds 2009 combineert hij deze functie met het mandaat van Vlaams parlementslid voor N-VA. Willy Segers is licentiaat bestuurswetenschappen en docent in het hoger onderwijs in Brussel.

Programmapunten

Volgens het bestuursakkoord wordt Lies Vereecke namens de CD&V-DNA-fractie de nieuwe OCMW-voorzitter. Lies Vereecke is in het huidig schepencollege schepen van Sociale Zaken, Jeugd, Nieuwe Media en Ontwikkelingssamenwerking. Verder zorgen zowel N-VA als CD&V-DNA elk nog voor drie schepenen. Het kartel Groen-SP.A zorgt voor één schepen. CD&V en SP.A delen de komende zes jaar het voorzitterschap van de gemeenteraad. Maandag 5 november maakt de nieuwe coalitie verdere concrete namen en de belangrijkste programmapunten bekend.

Nieuwe beleidscultuur

‘Nog de avond van de verkiezingen vonden de drie groepen elkaar heel snel. Dat lag eigenlijk voor de hand want N-VA en CD&V-DNA vormden de voorbije legislatuur één fractie en werkten constructief samen’, aldus woordvoerder Lies Vereecke van DNA. ‘Groen-SP.A kon zich snel vinden in de uitdaging om in Dilbeek een nieuw tijdperk te starten: toekomstgericht en met een nieuwe beleidscultuur’.

Consensus over inhoud

Toch duurde het nog twee weken vooraleer de coalitiepartners het bestuursakkoord rond kregen. ‘Om Dilbeek goed te besturen, vonden we het vooral belangrijk dat er een consensus bestond over de inhoud van het beleid dat we willen voeren. Wie wat zou doen, kwam pas daarna. We hebben de voorbije twee weken zeer intensief gewerkt aan een inhoudelijk bestuursakkoord en kwamen vrij snel tot gezamenlijke standpunten en prioriteiten. We willen vooral een beleid voeren met het oog op het algemeen belang en met een langetermijnvisie’, aldus Lies Vereecke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio