Kwalitatieve uitbouw van huis met verleden

Duik in buitenbad aan Lourdesgrot in Westouter

Duik in buitenbad aan Lourdesgrot in Westouter

Greet Six aan haar Kapelhuis: straks nog aantrekkelijker Foto: pli

Westouter -

De Lourdesgrot boven op de Rodeberg spreekt tot de verbeelding. Het huisje ernaast is volledig gerenoveerd als vakantiewoning het Kapelhuis. Ook Vlaams minister Bourgeois weet die unieke plek te appreciëren: dankzij zijn subsidies komt er in de tuin een heerlijk warm bad in open lucht.

Greet Six en haar man Dieter Goens krijgen van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) een toelage van 1.875 euro om hun Kapelhuis uit te bouwen. Het gaat om zogenoemde logiessubsidies .

‘Wij zullen het geld gebruiken om in de tuin een hot tub te plaatsen, een groot bad met een houtkachel die het water verwarmt tot 40 graden. We hebben dat zelf ooit eens gehad in een vakantiehuisje en onze kinderen vonden dat heel leuk’, aldus Greet. Het buitenbad is dan ook bedoeld om nog meer gezinnen met kinderen te lokken.

De geschiedenis van de grot bij het Kapelhuis gaat terug tot pastoor Louis Nollet (1819-1899). Hij trok als een van de allereersten uit Vlaanderen op bedevaart naar het toen verre Lourdes. Bij zijn terugkeer droomde hij van een gelijkaardige grot op de Rodeberg, gemaakt uit natuursteen van de berg zelf.

Grot gerenoveerd

‘De Lourdesgrot hier spreekt nog altijd tot de verbeelding’, zegt Greet. ‘Recent hebben we het achterste deel ervan moeten herbouwen, omdat er instortingsgevaar dreigde. De grot trekt nog altijd heel wat mensen aan.’

De grot werd in de zomer 1875 ingewijd als bedevaartsoord.

In 1877 bouwde pastoor Nollet een huisje bij de grot, als woonst voor de dame die er kaarsen en godsvruchtige voorwerpen verkocht. Nu is het huisje verbouwd als vakantiewoning met een prachtige ligging boven op de Rodeberg.

‘Onze klanten komen uit heel Vlaanderen’, vertelt Greet. ‘

Zo is er een familie uit Torhout die hier al vijf keer kwam en telkens zeggen ze dat ze nog niet alles in de streek gezien hadden ’, aldus Greet.

‘De subsidies zijn bedoeld om ondernemers aan te moedigen te investeren in hun accommodatie. We willen Vlaanderen promoten als vakantiebestemming’, aldus minister Bourgeois. In totaal krijgen 32 vergunde vakantiewoningen en recreatieve terreinen een toelage.

Om de subsidie te krijgen, moesten Geert en Dieter een dossier opmaken. Zo moest bijvoorbeeld gaan om een investering van minstens 5.000 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio