Iran herdenkt verovering Amerikaanse ambassade

Iran heeft vrijdag de inname van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 herdacht. Betogers kwamen bij het voormalige ambassadegebouw bijeen. Een Iraanse bevelhebber stelde tien kilo goud in het vooruitzicht voor diegene die ‘een regime kan vinden dat crimineler is dan de Verenigde Staten’.

Volgens generaal Mohammad Rez Naqdi van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde wordt de beloning echter niet uitgereikt, omdat ‘onderzoek heeft uitgewezen dat Washington het slechtste op aarde is’. Naqdi sprak ten overstaan van duizenden Iraanse studenten. De betogers schreeuwden ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’. Ze verbrandden Israëlische en Amerikaanse vlaggen.

De demonstratie bij de voormalige ambassade is een jaarlijks terugkerend evenement. Extremistische studenten bestormden op 4 november 1979 de Amerikaanse ambassade en hielden 52 Amerikanen 444 dagen lang gegijzeld uit protest tegen de weigering van de Verenigde Staten om de gevallen Iraanse sjah Mohammad Reza Pahlavi uit te leveren.

Na de bestorming van de ambassade verbraken de VS de diplomatieke banden met Teheran. Nog steeds zijn de diplomatieke betrekkingen niet hersteld.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees