Zwarte rookpluim is kilometers ver te zien

Loods biogasinstallatie gaat in vlammen op

© rdh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In de biogasinstallatie van Green Power aan de Vijfstraat in Pittem ontstond gistermiddag een zware brand. Het vuur legde een groot deel van een loods in de as, maar niemand geraakte gewond.

Martin Tytgat

Naast het varkensbedrijf Dobbels Quality in de Vijfstraat op ‘Pittem berg’ baat de firma Green Power sinds 2009 een biogasinstallatie uit.

In de grote loods van de installatie ontstond gistermiddag iets voor 14 uur een zware brand. Meteen steeg een verstikkende rook uit de hangar op, die kilometers ver was te zien en ook de nabije ringweg om Pittem (N37) een tijdje in een dichte mist hulde.

De brandweer van Pittem riep versterking in van materieel en ploegen van Ardooie, Meulebeke en Tielt.

‘Ons grootste probleem vormde de watertoevoer. Daarom riepen wij de hulp in van enkele tankwagens van de naburige brandweerkorpsen’, zegt de Pittemse brandweercommandant Jurgen Dekeyzer.

Dak ingestort

Tijdens de bluswerken stortte een deel van het dak van de loods in, maar niemand geraakte gewond.

Ook de drie arbeiders, die aan de slag waren toen het vuur uitbrak, konden zich tijdig in veiligheid brengen.

Omstreeks 17 uur was alles onder controle en kon de balans van de zware brand worden opgemaakt, maar de oorzaak was gisteren nog niet gekend. Het parket van Brugge stuurde een deskundige ter plaatse.

‘We wachten op zijn verslag, maar wellicht ligt een elektrisch probleem aan de basis van de vuurhaard’, zegt Stefan Delabie, één van de zaakvoerders van Green Power Pittem, samen met Ludo Dobbels.

‘In het bedrijf produceren we al zo’n drie jaar 2 megawatt groene stroom op basis met mest en groenafval. Door vergisting ontstaat methaangas en gasmotoren wekken elektriciteit op. De hele cyclus is echter heel goed beveiligd, waardoor onder meer de gastoevoer automatisch wordt afgesloten bij problemen. Daardoor was er eigenlijk geen gevaar voor ontploffing.’

Toch stelde de politie een grote perimeter rond het bedrijf in, waarbinnen verkeer niet toegelaten was.

Het naastliggende varkensbedrijf bleef gevrijwaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus