‘Nog één voorval en we vertrekken naar Dubai’, dreigen ze

Indiase diamantairs huren gewapende bodyguards in

Indiase diamantairs huren gewapende bodyguards in

Steeds meer Indiase zakenlui doen een beroep op beveiligingsfirma's. Foto: dbw

Antwerpen -

Na enkele recente tigerkidnappings dreigen de Indiase Gujarati-diamantairs ermee uit Antwerpen te verhuizen. Om zich te beveiligen doen ze regelmatig een beroep op gewapende lijfwachten en bewakingsbedrijven.

De 500 Indiase Gujarati-families in Antwerpen zijn samen goed voor 60 procent van de Antwerpse diamanthandel. Na enkele gewelddadige tigerkidnappingen voelen ze zich niet meer veilig in ons land. In de Engelstalige Indiase krant ‘Indian Times’ verwijzen de Gujarati naar twee recente voorvallen. Op 12 oktober werd de echtgenote van sales manager Prashant Bhalani met de dood bedreigd, en in 2010 werd de familie van Pankaj Maldar, het bedrijfshoofd van KARP Impex, 18 uur gegijzeld. In beide gevallen ging het daders die Italiaans spraken. De Gujarati zeggen dat ze voorzichtiger zijn geworden sinds deze gebeurtenissen. De meesten installeerden camerabewaking voor hun huis, en steeds vaker doen ze een beroep op privé bewakingsfirma's.

Volgens Eddy Faus van Scorpions Security huren diamantairs regelmatig bewakingsbedrijven in. Ook zijn bedrijf voert geregeld opdrachten uit voor mensen uit de diamantsector.

‘Zolang dat op het privédomein van die mensen gebeurt is daar juridisch geen enkel probleem mee’, zegt Faus. Sinds de gewelddadige gijzelingen, is het aantal aanvragen voor gewapende bewakingsagenten volgens hem niet echt gestegen.

‘Maar we merken wel dat de Indiase families vaker vragen om in hun buurt te patrouilleren, wat overigens enkel ongewapend mag.’

Sommige zakenlui kiezen er wel voor om een gewapende bewakingsagent gedurende de nacht in huis te nemen, of onder te brengen in een bijhuis. Maar dat heeft zo zijn prijskaartje. Voor een gewapende bodyguard betaal je 75 euro per uur, terwijl de kost voor een persoonlijke lijfwacht oploopt tot 1.700 euro per dag of 51.000 euro per maand. ‘Zakenlui die 24 uur op 24 beroep doen op een gewapende bodyguard zijn dan ook een grote uitzondering’, zegt Faus.

Schermen met verhuizen

De Indiase Gujarati-clan hoopt dat goede bewaking mogelijke criminelen afschrikt. ‘Nog één zo'n voorval en we verhuizen naar Dubai’, dreigen ze in het artikel.

Volgens Kathleen De Wolf van de Antwerpse diamantsector zal het zo'n vaart niet lopen.

‘We hebben al vaak zo'n reacties gehad, maar uiteindelijk is er nog niemand vertrokken. Antwerpen is nog steeds de hotspot voor diamanthandelaars en een verhuizing naar Dubai lijkt me onrealistisch.’

Toch begrijpt De Wolf de reactie van de Gujarati. ‘Wij garanderen hun veiligheid op de werkplaats door gespecialiseerde beveiliging en infosessies. Maar op het privéleven van de diamantairs hebben we weinig greep.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio