Alkenaren en Wellenaren referentie

Romeins DNA van Limburgers onderzocht

Via een speekseltest willen onderzoekers de echte afstammelingen van de Romeinen in de streek opsporen. Foto: vrs

Tongeren / Alken / Wellen -

Welke Tongerse families stammen echt af van de Romeinen? Onderzoekers van de KU Leuven zoeken dat uit aan de hand van DNA-stalen van tientallen mannen.

Het Romeins DNA-project is een initiatief van het laboratorium van forensische genetica en moleculaire archeologie van de Leuvense universiteit en Familiekunde Vlaanderen. Het project loopt in zes gemeenten in Vlaanderen en probeert via de genetica de afkomst van de bevolking op te sporen.

Op basis van het DNA en meer specifiek het mannelijke Y-chromosoom van families die al eeuwenlang in een van die zes gemeenten voorkomen, moeten wetenschappers voor de eerste keer in staat zijn de genetische variatie te koppelen aan de geschiedenis van elke regio.

Heel wat mannen uit Alken en Wellen lieten al een DNA-staal nemen. Dat dient als referentiepunt voor een onderzoek in Tongeren. Op het eind van een informatieavond die op 22 november plaatsvindt in het Gallo-Romeins Museum, wordt een speekselstaal afgenomen van een aantal geselecteerde mannen in de oudste stad van ons land.

‘Vijftig autochtone mannen worden geselecteerd op basis van hun familienamen en hun stamboom’, vertelt initiatiefnemer Marten Larmuseau, dokter aan de KU Leuven. ‘Mannen van wie de (over-)grootvaders langs vaderszijde in groot-Tongeren leefden, komen in aanmerking voor de test. De stalen worden vergeleken met die van de mannen uit Alken en Wellen.

‘Door de vergelijking te maken tussen stalen uit gemeenten met een Romeinse geschiedenis en uit regio's die pas later bevolkt zijn geweest, is het mogelijk om migraties ten tijde van het Romeinse rijk te identificeren’, zegt Larmuseau.

Heemkundige kring

Een dergelijk onderzoek werd ook al gevoerd in Velzeke (Oost-Vlaanderen) en Oudenburg (West-Vlaanderen).

‘De streek van Alken en Wellen konden we vrij snel bestrijken omdat er een goed uitgewerkte heemkundige kring is’, vertelt de initiatiefnemer nog. ‘Voor Tongeren zijn we nu pas begonnen en moeten de vijftig mannen nog gevonden worden. Mannen kunnen zich ook zelf melden maar een team van vrijwilligers gaat actief op zoek naar kandidaten.’

Wie meer informatie wenst over het project kan een mail sturen naar maarten.larmuseau@bio.kuleuven.be. Het project wordt op 22 november, om 20 uur, voorgesteld in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. In Alken vindt een gelijkaardige voorstelling plaats op 7 december in cc Taeymans. Het Limburgse provinciebestuur ondersteunt het onderzoek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio