Yolande Avontroodt hard voor N-VA en CD&V

‘Ik voel me zwaar gepakt’

‘Ik voel me zwaar gepakt’

Yolande Avontroodt (derde van links) in prettiger tijden: bij de voorstelling van de Open VLD-kandidaten deze zomer. Foto: jaa

SCHILDE -

Open VLD uit zware beschuldigingen aan het adres van N-VA, de partij van Dirk Bauwens, waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Schilde. 'Tot twee keer toe werden ondertekende akkoorden schaamteloos genegeerd', aldus Yolande Avontroodt (Open VLD).

Open VLD Schilde gaf gisteren haar versie van het bizarre verloop van de onderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen. Zoals vrijdag bekend raakte, leverden die - al dan niet voorlopig - een coalitie N-VA-CD&V op. Dirk Bauwens (N-VA) wordt burgemeester. Yolande Avont-roodt moet de burgemeesterssjerp na twaalf jaar afgeven en dat doet duidelijk pijn.

‘Niet alleen omwille van mijn bijna 2.000 voorkeurstemmen en onze sterke partijscore van bijna 30 procent, maar ook omwille van de manier waarop hier in Schilde de voorbije week alle ethische regels van het voeren van lokale politiek met voeten getreden werden’, aldus Yolande Avontroodt, daarin bijgetreden door afdelingsvoorzitter Paul Gréant, schepen Olivier Verhulst en bestuurslid Kristof Droessaert. Met de bewuste documenten in de hand toonden de vier de twee akkoorden die Open VLD sloot met N-VA om samen te besturen.

‘Het eerste dateert van voor de verkiezingen en werd getekend door lokaal boegbeeld Dirk Bauwens en N-VA-regiovoorzitter Jan Jambon. Zoals bekend, weerhield dat Bauwens er niet van om op de verkiezingsavond zelf nog in zee te gaan met CD&V. Nadat dat dubbelspel was uitgekomen, hadden wij op 17 oktober opnieuw een goed overleg met N-VA, met een nieuw door lokale N-VA'ers Dirk Bauwens, Rik Bellens en Peter Mendonck ondertekend akkoord tot gevolg. We zijn samen dan ook goed voor 62,5 procent van alle stemmen, een breed draagvlak zou ik zeggen. Zelfs de zaal van de persconferentie voor de dag nadien lag al vast. Groot was de verbazing toen we een dag later lazen dat N-VA plots voor de oppositie koos. Diezelfde 17de oktober was er een regionale N-VA-bijeenkomst geweest waar blijkbaar tot die strategie was besloten.’

Troost

De gesprekken die Open VLD vervolgens aanknoopte met CD&V, gingen volgens Avont-roodt en co jammer genoeg nooit over inhoud. ‘De CD&V verklaarde haar stelselmatige achteruitgang tijdens de voorbije verkiezingen door de samenwerking met mijn persoon en wilde dit zogezegd niet nog eens meemaken’, aldus een gefrustreerde burgemeester. ‘En wat N-VA betreft: meermaals je gehandtekend akkoord breken? Dat kan tellen als toekomstig burgemeester en als filiaalhouder van een bankkantoor’, aldus Avontroodt even met de voeten vooruit. ( Dirk Bauwens is zaakvoerder van het Argenta-kantoor in ‘s-Gravenwezel nvdr).

Maar de burgemeester van Schilde is vooral triest en ontgoocheld dat ze het verhaal in Schilde niet kan afmaken. De oud-volksvertegenwoordiger wil nog niet spreken van het einde van haar rijke politieke loopbaan.

‘Ik ben verkozen als provincieraadslid en dat mandaat ga ik alvast opnemen. Of ik ook de oppositie in Schilde ga aanvoeren, moet ik nog bekijken. Momenteel zoek ik vooral troost bij de eigen partijmensen, kinderen en kleinkinderen en de mensen die me overal aanklampen om hun ongeloof en afkeuring te laten blijken over wat zich hier in Schilde op het politieke toneel heeft afgespeeld.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio