Einde van bekend authentiek 19de-eeuws volkscafé

Café De Koekoek sluit

Café De Koekoek sluit

Café De Koekoek is bekend in West-Brabant. Foto: rds

Asse -

Het geroemde 19de-eeuwse volkscafé In De Koekoek op de Moretteberg in Asse sluit eind november de deuren. Door het overlijden van Maria (Elisa-Maria) De Wandeler, die jarenlang cafébazin was, wordt het café verkocht.

Maria De Wandeler, die het café uitbaatte sinds 1947, overleed op 13 oktober. Ze werd bijna 94 jaar. Ze verbleef de laatste twee jaar in het rusthuis Hof ter Waarbeek, hoewel de uitbating van het café nog steeds op haar naam stond. De familie hield het overlijden discreet. Toch heeft het verdwijnen van Maria belangrijke gevolgen voor het monumentale 19de-eeuwse cafeetje aan de Edingsesteenweg.

Sinds ze zelf op pensioen waren, hielden Jean-Marie (68) en Edgard (67) Van den Eynde, de twee oudste van de drie zonen van Maria, de zaak open op naam van hun moeder. Nu moeder is overleden, komt daar een eind aan.

‘Eind november stoppen we er definitief mee’, zeggen de broers. ‘We verkopen stilaan onze stock uit. In december doen we niet meer open. Daarna wordt het café verkocht. Hoe precies, dat weten we nog niet. Zelf voortdoen, dat zien we niet zitten. Dan moet het gebouw eerst worden aangepast voor de voedselveiligheid. De keuken en het sanitair voldoen niet aan de hedendaagse normen. We hebben steeds gezegd dat we zouden blijven voortdoen zolang moeder bleef leven. Het is met spijt, maar met haar verdwijnt dus ook een monument van een café.’

Als volkscafé, dat teruggaat tot 1880, was De Koekoek een van de bekendste herkenningsbakens in de ruime regio. Het café, dat nooit een tapinstallatie had, was altijd sterk verbonden met de Kruisborrewandeling en daardoor de laatste tientallen jaren erg geliefd bij wandelaars. In De Koekoek was de tijd letterlijk blijven stilstaan. Het café teerde nog sterk op de verkoop van de authentieke geuze, kriek en lambiek van Girardin en de zelf gebakken boerenboterhammen met platte kaas en radijzen of met boerenhesp. ‘Dit café heeft altijd vanzelf gedraaid. Reclame hebben wij nooit moeten maken. Iemand die het authentieke karakter wil bewaren, kan hier nog een goede zaak doen’, menen de broers.

‘In de Koekoek’ ligt op een boerenerf van 40 are, maar het gaat niet om bouwgrond. Het café mag dus niet worden vervangen door een gezinswoning, maar het mag wel in stand worden gehouden en waar nodig gerenoveerd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio