Proximus komt met 4G-aanbod

Proximus komt met 4G-aanbod

Foto: rr

In acht Belgische steden kunnen mobiele surfers vanaf vandaag gebruik maken van het snellere 4G-netwerk van Proximus. De operator komt als eerste in België met een 4G-aanbod.

4G is mobiel internet van de volgende generatie. Onderweg surfen, met een smartphone, tablet of laptop, is op een 4G-netwerk in theorie tot tien keer sneller dan op het huidige 3G-netwerk. Alle Belgische operatoren zijn druk in de weer met hun 4G-aanbod, maar Belgacom is de eerste die de 4G-mogelijkheid biedt aan zijn klanten.

Acht steden

In eerste instantie zal Belgacom 4G aanbieden in acht Belgische steden: Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Leuven, Hasselt, Bergen en Waver. Gaandeweg wordt het 4G-dekkingsgebied verder uitgebreid. In Brussel zal zo'n 4G-netwerk niet meteen geactiveerd kunnen worden omwille van de stralingsnormen. Op plaatsen waar er geen 4G-verbinding beschikbaar is, wordt er teruggegrepen naar de 'klassieke' 3G-verbinding.

Maar hoeveel kost zo'n 4G-abonnement nu precies? Het gebruik van het 4G-netwerk bij Belgacom is inbegrepen in specifieke tariefplannen met mobiel internet, of beschikbaar als optie. Zo is er voor zware gebruikers de formule 'Smart 75', dat klanten voor 75 euro per maand onbeperkt laat bellen en sms'en, en 5 GB aan mobiel dataverkeer biedt. Voor wie het met minder kan stellen is er Generation Connect, een pakket met 2.000 sms-berichten, 80 belminuten en 2 GB mobiel internet. 

Er is ook de optie 'Internet on GSM' die aan de bestaande telefoonformules kan toegevoegd worden. Wie deze optie activeert, betaalt 19,99 euro per maand voor 2 GB aan dataverkeer.

Vermoedelijk zal het niet meteen storm lopen voor dit 4G-aanbod. Want naast de beperkte dekking in de acht initiële steden moet je ook over een toestel beschikken dat 4G ondersteunt.

'Nog geen iPhone 5 op nieuw 4G-netwerk'

Proximus zelf biedt vanaf eind november de 4G-versie van de Samsung Galaxy S III aan, en ook de iPhone 5 is een smartphone die het nieuwe 4G-netwerk ondersteunt. De 4G-iPad die Apple dit jaar lanceerde maakt gebruik van Amerikaanse 4G-frequenties en werkt dus niet op de Europese 4G-standaarden. De nieuwere iPad mini en de nieuwste iPad 4 zijn in theorie wel geschikt voor ons 4G-netwerk.

Maar eerst moet Apple de Belgische iGebruikers nog toelaten op het nieuwe 4G-netwerk van Proximus. 'Technisch is er geen enkel probleem, en de iPhone 5 ondersteunt de 4G die we uitrollen, maar Apple moet dat eerst nog activeren', zegt Proximus-woordvoerster Frédérique Verbiest. 'We hebben enige tijd geleden Apple op de hoogte gebracht van onze 4G-plannen, maar de bal ligt nu in hun kamp.' De woordvoerder van Apple was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook wie nog geen 4G-smartphone heeft, kan het 4G-netwerk gebruiken. Voor 199 euro heeft Belgacom wel Mobile WiFi 4G, een toestelletje waarmee je een persoonlijke 4G-hotspot kan activeren waar meerdere toestellen mee kunnen verbinden. Specifiek voor laptopgebruikers is er bij Belgacom een 4G USB-modem (149 euro). Verwacht wordt dat er de komende maanden ook bij ons meer toestellen opduiken die de snelle 4G-netwerken ondersteunen.

In een voorstellingsfilmpje op YouTube legt Belgacom uit wat 4G precies betekent. Meer informatie over het nieuwe 4G-aanbod vind je op de site van Proximus

 

 update: informatie over iPhone 5 toegevoegd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees