Stemmen nog niet geteld bij ter perse gaan

Stapt SP.A in de coalitie?

Bij het binnengaan van de zaal werd er al geruzied. Foto: pvdb

AALST -

Gisteravond beslisten de leden van de Aalsterse SP.A of ze al dan niet in een coalitie zouden stappen met N-VA en CD&V. Ellenlange toespraken werden afgerond met een stemming maar het resultaat daarvan was bij het ter perse gaan nog niet bekend.

Sluiten de socialisten de rangen, dat was de hamvraag. Gisteravond beslisten de partijleden. De keuze was duidelijk. Ja of neen maar om half twaalf was het resultaat nog niet bekend. Twee strekkingen stonden tegenover elkaar in de ledenvergadering.

Ondanks een eerder getekend akkoord met N-VA en CD&V wou een deel van de socialisten, waaronder Patrick De Smedt, nu toch de stad niet mee besturen de komende zes jaar. Struikelblok is Karim van Overmeire die vroeger actief was bij het Vlaams Belang.

De princiepskwestie dreigt de partij te verscheuren want aan de andere kant wou aftredend schepen Ann Van de Steen, uitdrukkelijk meegenomen in het akkoord door toekomstig burgemeester D'Haese, wel verder besturen. De kant Van de Steen kreeg het de voorbije dagen hard te verduren, maar bleef opmerkelijk uit de media. Zelfs toen de Gentse burgemeester Termont zich met de zaak bemoeide en voorzitter Bruno Tobback zich plots interesseerde in Aalst, bleef het stil.

Beide partijen belden wel partijleden op om het kiesgedrag van gisteravond te kennen en te beïnvloeden. Na zes jaar zwak bestuur door geruzie moet de stad eindelijk beter op de kaart gezet worden.

Voorstanders van de coalitie menen dat SP.A pas in de meerderheid kan zorgen voor een sociale toets aan het beleid dat anders helemaal naar rechts dreigt over te hellen. Maar SP.A kreeg/krijgt ook het departement Personeel, net een departement waar ongetwijfeld de komende zes jaar zal moeten worden bespaard. Beter handen afhouden of toch ook daar zorgen voor een sociale toets?

Iedereen mocht gisteravond zijn of haar mening geven, sommige herhaalden elkaar, anderen werden heel emotioneel. Ook gewone militanten die nooit eerder het woord hadden genomen, gaven nu hun mening. Tegen- en voorstanders verweerden zich en probeerden de andere kant te overtuigen. Duidelijk is dat de vergadering de partij in twee kampen scheurt. Het stembiljet moest uiteindelijk in een stembus aan de uitgang van de zaal, maar het tellen was bij het ter perse gaan nog niet aan de orde. Vanmorgen likken ze de wonden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio