Brand in Seveso-fabriek in Lessen onder controle

Brand in Seveso-fabriek in Lessen onder controle

De brand die uitbrak in het Seveso-bedrijf Bénéchim in Lessen (Lessines) is onder controle. Dat meldt de burgemeester van Lessen, Jean-Marie Degauque. ‘Er komen geen vlammen meer uit het gebouw, maar de brandweer blijft ter plaatse om te observeren.’ Er vielen geen slachtoffers. Een niet-giftige rookwolk veroorzaakte ook in Vlaanderen hinder. De brandweer van Lessen haalt de chemische stoffen weg uit de gebouwen om een nieuwe ontploffing te vermijden.

In de fabriek Bénéchim in het Henegouwse Lessen heeft zich even voor 5 uur dinsdagochtend een ontploffing voorgedaan. Daarop brak er brand uit in het Seveso-bedrijf. De brand ging met hevige rookontwikkeling gepaard, de rook is evenwel niet giftig. Dat blijkt uit de analyse van een gespecialiseerd team van de brandweer van Bergen. Het rampenplan is opgeheven.

De leerlingen van een school in Twee-Akren (Deux-Acren), deelgemeente van Lessen, blijven best thuis. De directrice van de school kreeg de raad om de kinderen die toch aankomen op school, binnen te houden.

Politie en brandweer stelden na de ontploffing een veiligheidszone in. Een veertigtal brandweermannen van Lessen is ter plaatse. Zij krijgen de steun van de korpsen van Aat en de Civiele Bescherming.

Rookwolk in Oost-Vlaanderen

Onder meer in de Geraardsbergse deelgemeenten Viane, Moerbeke en Overboelare (Oost-Vlaanderen) werd aan de bewoners even gevraagd ramen en deuren te sluiten, maar dat alarm is rond 8.30 uur opgeheven. In Galmaarden (Vlaams-Brabant) vroeg de burgemeester uit voorzorg aan de scholen om kinderen niet te lang buiten te laten spelen.

Het alarm was ook een tijd in Ronse van kracht, maar is ondertussen ook al afgeblazen. In Oudenaarde of Brakel werd niet gevraagd ramen en deuren te sluiten. De directeur Veiligheid van de provincie Oost-Vlaanderen zegt dat het incident onder controle is.

Callcenter

Bij Bénéchim worden talrijke chemische producten gebruikt. De fabriek is gespecialiseerd in de productie van tussenproducten voor onder meer de farmaceutische en de voedingsindustrie.

De gemeente Lessen heeft een callcenter ingericht na de ontploffing. Het center is bereikbaar op het nummer 068/270.769.

Corrigeer

MEER NIEUWS