Economie blijft hoofdthema verkiezingen VS

Economie blijft hoofdthema verkiezingen VS

Foto: REUTERS

Na duizenden reclameboodschappen, miljarden dollars, twee conventies en drie televisiedebatten is het hoofdthema van de Amerikaanse presidentsverkiezingen onveranderd: de economie en de manier waarop president Barack Obama daarmee omgaat. Wie er ook wint, Obama of Mitt Romney: er is geen duidelijk plan voor de kwakkelende economie dat voldoende steun geniet. Washington is te gepolariseerd.

Het is duidelijk dat het tergend trage herstel van de economie en de hoge werkeloosheid voortdurend in de gedachten van de twee presidentskandidaten was. Romney bleef in zijn campagne de aandacht vestigen op de matige economie onder Obama. De Republikein presenteerde zichzelf als de persoon die de economie er bovenop kan helpen en die werkgelegenheid kan herstellen. Obama erkende dat de economie nog steeds onder vuur ligt, maar hij wees tevens op een reeks positieve rapporten aangaande de economie. Ook de stijging van de werkgelegenheid maakte volgens Obama duidelijk dat het veranderen van president geen goed idee is.

Meer jobs, meer werkloosheid

Hoewel de werkloosheid in de Verenigde Staten in oktober met 0,1 procentpunt is toegenomen, is het aantal banen dat is gecreëerd gestegen. Het werkloosheidscijfer liep iets op van 7,8 procent in september naar 7,9 procent in oktober, omdat de beroepsbevolking groeide.

Volgens Romney is de lichte stijging van de werkloosheid een ‘trieste herinnering aan het feit dat er geen beweging zit in de economie’. De bevolking moet in de verkiezingen een keuze maken tussen stagnatie en welvaart, aldus Romney, die eerder heeft gezegd dat het economisch herstel sneller had moeten verlopen.

Belastingen en bezuinigingen

Na de verkiezingen zal de agenda ook door de economie worden gedomineerd. In januari verloopt een aantal belastingverlagingen die onder president George Bush werden doorgevoerd. Ook dreigt er een biljoen dollar aan automatische bezuinigingen op onder andere defensie van kracht te worden, tenzij het Congres voor die tijd overeenstemming heeft weten te bereiken over verkleining van het begrotingstekort.

‘Fiscale afgrond’

Het Congres is echter net zo verdeeld als de rest van de Verenigde Staten. Economen en veel zakenmensen waarschuwen dat de zogeheten ‘fiscale afgrond’ waar de VS in dreigen te belanden tot een nieuwe recessie kan leiden.

Corrigeer

MEER NIEUWS