Roeselarenaar Lieven Lefere toont als eerste foto’s

Directeurswoning wordt kunstencentrum

Directeurswoning wordt kunstencentrum

Lieven Lefere mag met zijn foto’s de spits afbijten in de directeurswoning. Foto: sbr

Roeselare -

Het stadsbestuur wil van de voormalige directeurswoning van de Nationale Bank een kunstcentrum maken. De Roeselaarse fotograaf Lieven Lefere toont er als eerste zijn werk.

In de Hendrik Consciencestraat bouwde de Nationale Bank van België in 1921 een prachtig, classicistisch gebouw als onderdak voor zijn belangrijk filiaal in Roeselare. Ooit werkten er zesentwintig bedienden, maar in 1999 werd beslist om het kantoor te sluiten en te verkopen.

Het hele complex, de naastgelegen directeurswoning inbegrepen, werd in 2007 aangekocht door de stad Roeselare, die in 2010 in de lokettenzaal het Infopunt Stadsvernieuwing opende.

Maar een bestemming voor de directeurswoning werd niet meteen gevonden. Nu, vijf jaar later, is de knoop doorgehakt: de directeurswoning wordt een kunstcentrum met tentoonstellingen, workshops en debatten over kunst.

‘De ruimte zal niet zomaar op eenvoudige vraag ter beschikking worden gesteld. In de Directeurswoning zal alleen plaats zijn voor professionele kunstenaars, die al erkenning genieten in de (inter)nationale kunstwereld. Een ‘Comité van Directeuren’ zal de stad adviseren over de programmatie’, zegt burgemeester Luc Martens (CD&V).

Rampfoto’s

De Roeselaarse kunstfotograaf Lieven Lefere (34) krijgt de primeur om als eerste werk te tonen in de Directeurswoning.

Lefere trekt al jaren de wereld rond naar plaatsen zoals vuurhuizen van brandweerkorpsen, waar rampen in scène worden gezet. Rode draad in de expo vormen foto’s van autowrakken.

Zijn werk is nog tot 25 november in Roeselare te zien. In december volgt er een expo over Adriaan Willaert en volgend jaar is onder meer een tentoonstelling van fotograaf Wouter Deruytter gepland.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio