Homohuwelijk en marihuana op stembiljetten VS

De Verenigde Staten kiezen dinsdag niet alleen een president. In diverse staten worden ook referenda gehouden over onder meer het homohuwelijk en de legalisering van marihuana. Volgens het Initiative and Referendum Institute van de University of Southern California worden dinsdag in 38 staten maar liefst 176 kwesties aan de kiezers voorgelegd.

Sinds 1998 zijn in 32 staten referenda gehouden over het homohuwelijk. Tot dusver heeft nog nooit een meerderheid voor het homohuwelijk gestemd. Daar komt dit jaar wellicht verandering in. In Maine, Maryland en Washington staat de legalisering van het homohuwelijk op het stembiljet. Volgens de laatste peiling die in Maine werd gehouden hebben de voorstanders van het homohuwelijk een voorsprong van dertien procentpunten.

Het homohuwelijk is momenteel legaal in zes staten. Dat is echter in alle gevallen gebeurd door een wet of een beslissing van een rechter. Nog nooit sprak de bevolking van een staat zich direct uit voor het homohuwelijk.

In Minnesota moeten kiezers bepalen of een verbod op het homohuwelijk wordt opgenomen in de grondwet van de staat. Ook als dit voorstel wordt afgewezen blijft het homohuwelijk illegaal in Minnesota.

De legalisering van marihuana staat op het stembiljet in Colorado, Oregon en Washington. Als een meerderheid voor stemt wordt het voor volwassenen legaal om een kleine hoeveelheid wiet op zak te hebben en gaat de staat de kweek en verkoop reguleren en belasten. In Oregon wordt het spannend, maar in Colorado en Washington lijkt een meerderheid voor legalisering te zijn. In Arkansas en Massachusetts moeten kiezers bepalen of medicinale marihuana legaal wordt.

Als marihuana in een of meerdere staten wordt gelegaliseerd kan dat een interessante situatie opleveren. Volgens de federale wetten blijft de kweek en het gebruik van wiet namelijk verboden.

Kiezers in Californië bepalen of de doodstraf in de ban wordt gedaan. Als de doodstraf verdwijnt wordt de straf van ter dood veroordeelden omgezet in levenslang.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees