Obama pakt cruciale 'swing states'

Amerika geeft president Barack Obama een tweede ambtstermijn. De overwinning kwam er vroeger dan verwacht, iets na 5.00 uur Belgische tijd.

Deze verkiezingen waren aangekondigd als zeer spannend en dat waren ze ook, al viel de beslissing vrij vroeg.

In Florida, Ohio en Virginia - drie belangrijke swing states - bleef het erg lang spannend.

Obama won eerst de belangrijke staten Pennsylvania en Wisconsin, de staat van Romneys running mate Paul Ryan. In Wisconsin haalde Obama 53 procent en Romney 46.

Toen ook New Hampshire, Nevada, Iowa en Virginia vielen, was het duidelijk dat Obama zijn herkiezing beet had. De 18 kiesmannen van Ohio (een staat die blijkbaar altijd de toekomstige president kiest) ging naar Obama met een verschil van meer dan 100.000 stemmen. 

Obama heeft Florida, met 29 kiesmannen toch een van de belangrijkste strijdstaten, niet eens nodig om herverkozen te worden. 

Het is daar trouwens nog niet zeker wie er wint. Het tellen is, wegens het late uur, inmiddels zelfs stopgezet. En als het verschil kleiner is dan een half procentpunt, wat best zou kunnen, moet er zelfs herteld worden. Met 97 procent van de stemmen geteld, staat Obama er nipt aan de leiding

Ten opzichte van 2008 ziet het ernaar uit dat Obama slechts twee staten moet prijsgeven: Indiana en North Carolina. Analisten verwijzen voor Obama's overwinning in Illinois, Ohio en Michigan naar zijn maatregelen om de auto-industrie te redden.

In de thuisstaat van Romney, Massachussetts, won Obama overigens. Die staat is van oudsher een staat die erg Democratisch stemt. 

Wat het totaal aantal stemmen betreft, is het nog steeds een nek-aan-nekrace tussen beiden, maar de zogenaamde 'popular vote' telt niet mee en zou uiteindelijk toch ook naar Obama gaan (met ruim 90 procent van de stemmen geteld, leidt Obama met 50-48). In kiesmannen geteld - en daar gaat het om -  is het verschil veel groter (303 tegen 206).

Overzicht

Obama wint in:

Vermont (3)
Connecticut (7)
Delaware (3)
Washington D.C. (3)
Illinois (20)
Maryland (10)
Massachussetts (11)
Maine (3 van de 4)
Rhode Island (4)
Michigan (16)
New York (29)
New Jersey (14)
Pennsylvania (20)
Wisconsin (10)
New Hampshire (4)
Californië (55)
Washington (12)
Hawaï (4)
Iowa (6)
New Mexico (5)
Ohio (18)
Nevada (6)
Colorado (9)
Virginia (13)

 Romney wint in

Indiana (11)
Kentucky (8)
West Virginia (5)
South Carolina (9)
Oklahoma (7)
Georgia (16)
Arkansas (6)
Tennessee (11)
Alabama (9)
Kansas (6)
Louisiana (8)
Nebraska (3 van de 5)
North Dakota (3)
South Dakota (3)
Texas (38)
Wyoming (3)
Mississippi (6)
Utah (6)
Arizona (6)
North Carolina (15)
Alaska (3)

 

Corrigeer

MEER NIEUWS