Anderstaligen aangespoord om Nederlands te spreken in winkel

Anderstaligen aangespoord om Nederlands te spreken in winkel

Griet Coppé, Sara Lefèvre en Geert Nuitten van het Sociaal Huis lanceren ‘De Week van de Anderstalige Klant’. Foto: sbr

Roeselare -

Stad Roeselare krijgt 13.000 euro van de Vlaamse overheid om anderstaligen meer kansen te bieden om hun kennis van het Nederlands te oefenen.

Roeselare telt 3.408 inwoners van vreemde origine. Dat is bijna zes procent van de totale bevolking.

‘Veel van de anderstalige nieuwkomers doen, al dan niet verplicht, inspanningen om onze taal te leren. De cursussen Nederlands van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) draaien op volle toeren. Maar vanuit het CVO en van de vreemdelingen krijgen we vaak het signaal dat ze te weinig kansen krijgen om hun kennis van het Nederlands ook in praktijk te oefenen’, zegt Geert Nuitten van de Stedelijke Integratiedienst.

‘Als winkeliers, diensten of organisaties te maken krijgen met iemand met een andere huidskleur hebben zij heel dikwijls de neiging om hen in het Engels of het Frans te woord te staan. Het gebeurt ook dat anderstaligen uitgelachen worden als ze bepaalde woorden verkeerd uitspreken.’

Met 13.000 euro van de Vlaamse overheid wil Roeselare nu meer oefenkansen creëren voor anderstalige nieuwkomers.

‘Volgend jaar starten we daarvoor met een campagne. Om anderstaligen aan te sporen Nederlands te gebruiken en om handelaars en diensten aan te zetten geduld op te brengen en hen te helpen om zich in onze taal uit te drukken’, aldus schepen van Sociale Zaken Griet Coppé (CD&V).

Hoogtepunt van de actie moet ‘De Week van de Anderstalige Klant’ in september 2013 worden. ‘Om anderstaligen aan te moedigen zoveel mogelijk gesprekken in het Nederlands te doen, verbinden wij daar een wedstrijd aan. We stellen ook een informatiebrochure samen, waarin wij onder meer de taalwetgeving in ons land verduidelijken’, zegt Geert Nuitten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio