Waardevol document lag stof te vergaren

Professor vindt eeuwenoud handschrift op zolder

Professor vindt eeuwenoud handschrift op zolder

Het handschrift werd al eeuwen doorgegeven van hoofdman op hoofdman. Foto: dbb

Brussel -

Remco Sleiderink, literatuurhistoricus aan de HUB, heeft een handschrift uit de vijftiende eeuw ontdekt dat al jaren stof vergaarde op een zolder. Het was eigendom van een schuttersgilde en is overgedragen aan het Brussels stadsarchief.

Eigenlijk bestudeerde hij in 2009 documenten van een broederschap rond de Sint-Gorikskerk. Maar toen kreeg literatuurhistoricus Remco Sleiderink toevallig een bundel kopijen onder de ogen van een prachtig handschrift van de Sint-Sebastiaansgilde. Een sterk geïllustreerd document, dat meteen zijn interesse wekte. En dus wilde hij het origineel in handen krijgen. Dat heeft wat langer geduurd dan hij gehoopt had.

Schuttersgilde

De Sint-Sebastiaansgilde bleek al opgedoekt sinds 2005 en dus ging hij ten rade bij de eigenaar van de kopijen, de 89-jarige hoofdman van de schuttersgilde van Schaarbeek. Die wist nog nog wie de kopijen vijftien jaar eerder had gemaakt, maar helaas: hij was al gestorven.

Sleiderink gaf de moed niet op en ontdekte dat er toch nog drie leden van de Sint-Sebastiaansgilde in leven waren. Bij hun hoofdman, de hoogbejaarde Walter Holbrecht uit Jette, lag het document uiteindelijk gewoon op zolder stof te vergaren. ‘Het perkamenten handschrift stamt uit 1468’, vertelt Sleiderink. ‘Het bevat een reglement voor de broederschap van boogschutters waarmee bijvoorbeeld de begrafenissen en missen in de kapel geregeld werden. De prachtige miniatuur onderstreept de prestige van de vereniging.’

Uit het handschrift blijkt ook dat de boogschutters nauw verbonden waren met de rederijkers van De Corenbloem, een gezelschap van amateur-dichters en toneelspelers. De Corenbloem telde 119 leden, wat een aanzienlijk aantal is.

‘Kunsthistorisch en literair-historisch is het perkament een echte schat. Maar de geldelijke waarde hiervan kan je niet uitdrukken’, besluit Sleiderink. De drie laatste leden van de Sint-Sebastiaansgilde hebben het handschrift overgedragen aan het stadsarchief van Brussel. Daar zal het verder bestudeerd worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio