REACTIES. Wereld reageert op herverkiezing Obama

REACTIES. Wereld reageert op herverkiezing Obama

Foto: AFP

Vanuit alle hoeken van de wereld stromen de reacties na de herverkiezing van Obama binnen.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, stuurden hun gezamenlijke felicitatie aan de president. 'We kijken ernaar uit de nauwe samenwerking met de Amerikaanse president Barack Obama de komende vier jaar voort te zetten, onze bilaterale banden te versterken en samen de wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden, waaronder de veiligheid en de economie', aldus de twee mannen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ook haar gelukwensen overgebracht aan Obama. Zij zei veel waardering te hebben voor de samenwerking met de VS met name op het gebied van de wereldwijde economische crisis. Ze hoopt Obama snel weer in Duitsland te kunnen verwelkomen.

De Britse premier Cameron feliciteerde Obama via Twitter vanuit een Syrisch vluchtelingenkamp in het noorden van Jordanië : 'Warme gelukwensen aan mijn vriend Barack Obama. Ongeduldig om te blijven samenwerken'.

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, prijst Obama's 'voortreffelijke leiderschap'. Rasmussen onderstreepte de voor vrede en veiligheid belangrijke 'band tussen Europa en Noord-Amerika'. 'Ik kijk ernaar uit om onze nauwe samenwerking te blijven voortzetten om te verzekeren dat de Navo doeltreffend blijft in een snel veranderende wereld', zei de Deen.

De Franse president François Hollande verwelkomde de 'duidelijke keuze' van de Amerikanen voor een 'open en solidair Amerika, volledig betrokken op het internationale toneel'. 'Ik ben ervan overtuigd dat tijdens uw nieuw mandaat wij ons partnerschap nog zullen versterken om de terugkeer van economische groei in onze landen te bevorderen, om tegen de werkloosheid te strijden en oplossingen te vinden voor de crisissen die ons bedreigen, met name in het Midden-Oosten', aldus nog Hollande in een communiqué van het Elysée.

Ook Rusland reageert tevreden. De Russische premier Dmitri Medvedev zei blij te zijn met Obama's herverkiezing. Hij noemde hem een 'heldere en voorspelbare partner' en een 'succesvolle president'. President Poetin feliciteerde Obama.

De Chinese staatsmedia reageren eerder opgelucht op de herverkiezingen van Obama en stellen dat de herverkiezingen van Obama een kans is om de relaties tussen beide landen weer op de rails te krijgen. 

De Chinese president Hu Jintao en premier Wen Jiabao belden Obama om hem te feliciteren met zijn herverkiezing. Vicepresident Xi Jinping sprak met Joe Biden, die voor een tweede termijn vicepresident wordt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die op gespannen voet staat met Obama, feliciteerde de president dan weer in een sms aan verslaggevers. 'Ik blijf samenwerken met Obama om de strategische belangen van de Israëlische burgers te waarborgen.'

De taliban in Afghanistan hebben Barack Obama woensdag uitgenodigd om zijn herverkiezing als Amerikaans president aan te grijpen om akte te nemen van zijn nederlaag in Afghanistan en de Amerikaanse troepen onmiddellijk uit het land terug te trekken.

“Obama moet nu weten dat zij (de Amerikanen, nvdr) de oorlog in Afghanistan verloren hebben. Ze moeten dus, zonder nog meer leugens of uitstel, onze heilige grond verlaten en zich in de plaats concentreren op hun land”, aldus een woordvoerder van de taliban in een boodschap op het internet.

Iran heeft voorzichtig gereageerd op de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama. “Vier jaar geleden kwam Obama aan de macht met de slogan van verandering en zei hij de hand uit reiken aan Iran, maar in de praktijk legde hij zware sancties op”, aldus het hoofd van de Iraanse justitie, ayatollah Sadeq Larijan.

“De betrekkingen met de Verenigde Staten zijn niet eenvoudig”, aldus nog de ayatollah. Larijani zegt dat het onmogelijk is om de betrekkingen “in een nacht te herstellen”, na de druk op en de misdaden tegen Iraanse bevolking. “De Amerikanen moeten niet denken dat ze toegevingen kunnen krijgen van het Iraanse volk door aan de onderhandelingstafel te gaan”, klonk het.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS