Wat leerde deze campagne ons?

De vijf lessen van deze presidentscampagne

De vijf lessen van deze presidentscampagne

Foto: EPA

The Washington Post trekt vijf lessen uit deze presidentscampagne. Zoals deze: de campagne ging over meer dan de economie alleen.

1. Het ging niet alleen over de economie

Mitt Romney probeerde van deze verkiezingen een economisch referendum te maken. Hij hoopte dat de kiezer Obama zou afstraffen voor de kwakkelende economie. De campagne moest draaien rond de vraag 'hebt u het nu beter dan vier jaar geleden?'. Romney ging ervan uit dat het antwoord 'neen' zou zijn.

Peilingen leren dat voor zes van de tien kiezers de economie inderdaad doorslaggevend was bij hun stem. Bij die mensen won Romney het met 51 tegen 47 procent.

Toch verloor hij de verkiezingen. Volgens de krant omdat Obama van de verkiezingen een keuze maakte voor 'welke presidentskandidaat begrijpt jullie?' 20 procent van de kiezers zei na de stemming dat ze gekozen hadden voor iemand die bezorgd was om hen. Bij die mensen was Obama veruit de populairste kandidaat.

2. Latino's

Bij de kiezers met Latijns-Amerikaanse roots, haalt Obama het duidelijk van Romney. Dat is een probleem voor de Republikeinen. Want het gewicht van de Latino-stemmen zal in de toekomst alleen maar groeien. The Washington Post vermoedt dat Arizona en Texas zelfs een swing state kunnen worden daardoor.

3. Virginia en North Carolina zijn swing states geworden

Beide staten hebben een lange Republikeinse traditie. Vier jaar geleden haalde Obama ze binnen. Virginia bleef vannacht in zijn handen. North Carolina niet, maar zijn nederlaag is erg klein daar. De krant roept beide staten dan ook uit tot nieuwe swing states.

4. De stem van de jonge kiezers stelt

In 2008 bestond het electoraat voor 18 procent uit jonge kiezers, kiezers tussen 18 en 29 jaar. Obama had zich toegelegd op het overtuigen van die kiezers en dat was hem gelukt. Maar er was scepsis of Obama dat kunstje zou kunnen herhalen dit keer. Het is hem gelukt, zo blijkt nu. Vraag is natuurlijk of die 'jonge' stem een stem is voor Obama of dat de Democraten er ook de volgende keer zullen kunnen op rekenen.

5. De Democraten hebben een hoger stemmenpotentieel

The Washington Post denkt dat het stemmenplafond van de Democraten hoger ligt dan dat van de Republikeinen. Meer dan de 286 kiesmannen die George Bush in 2004 won, gaan de Republikeinen nooit halen. (Volgens de huidige manier van tellen zijn dat 292 kiesmannen.)

Om te winnen zijn 270 kiesmannen nodig. 292 is niet veel meer dan dat.

De krant schat het kiesplafond van de Democraten op 332 kiesmannen. Obama haalde er iets meer dan 300 van binnen vannacht.

U vindt de hele analyse hier.

Corrigeer

MEER NIEUWS