Als homo-koppel wandelen lokt agressieve reacties uit

Als homo-koppel wandelen lokt agressieve reacties uit

Sven Pichal Foto: Ivan Put

BRUSSEL / ANTWERPEN - 'Vies' en 'wansmakelijk'. Dat soort reacties kregen Sven Pichal en Michiel Vanackere toen ze voor het VRT-programma 'Volt' als homokoppel door Antwerpen en Brussel wandelden. Sommige reacties waren nog erger.

In de documentaire 'Femme de la Rue' toonde een vrouw met de verborgen camera dat zij heel wat negatieve reacties kreeg op straat.

Vanavond toont het VRT-programma Volt hoe voormalig radiopresentator Sven Pichal samen met iemand van Wel Jong Niet hetero, hand in hand door Antwerpen en Brussel loopt. Ook zij werden gefilmd met een verborgen camera. Ook zij registreerden heel wat negatieve reacties, zo vertelt Pichal.

'In de reportage is te zien hoe we gemiddeld om het kwartier geconfronteerd worden met veroordelingen, bedreigingen en scheldpartijen', legt Sven Pichal uit. 'Zo waren er jongeren die het woord 'dégueulasse' (walgelijk) naar ons riepen. Anderen maakten dan weer een snijbeweging over de keel.'

In de Nieuwstraat in Brussel kwam een jonge allochtoon naast het homokoppel wandelen en legde hij zijn arm rond het stel - om zijn vrienden te vermaken en de homo's uit te lachen.

'De meeste afwijzende reacties waren afkomstig van allochtone jongeren', stelt Pichal. 'Maar voor alle duidelijkheid: het gaat slechts om een deel van de gemeenschap. En dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat het die mensen zijn die tot fysiek geweld tegen holebi's zullen overgaan. Bij het geval van homogeweld in Aalst waren de daders bijvoorbeeld twee autochtone broers.'

Sven Pichal hoopt nu dat de verschillende overheidsinstanties gaan samenzitten om een globaal plan op poten te zetten dat het verbaal en fysiek geweld tegen holebi's tegengaat.

Zo wil hij dat er onder andere in het onderwijs en bij de politie en het gerecht meer aandacht uitgaat naar het probleem. 'Ik denk wel dat daar de nodig politieke wil voor bestaat. België heeft altijd al een voortrekkersrol gespeeld op het vlak van holebirechten', besluit hij.

Corrigeer

MEER NIEUWS