Gwendolyn Rutten: 'Ik ben geen consensuskandidaat'

Kamerlid Gwendolyn Rutten (37) is officieel kandidaat-voorzitter voor de Open VLD. Dat heeft ze donderdag bevestigd in het bijzijn van de bijna voltallige partijtop. Als voorzitter wil Rutten werk maken van 'een inhoudelijke en organisatorische vernieuwing van de partij'.

De top van de Open VLD was op zoek naar een 'consensusfiguur' voor het partijvoorzitterschap. Daarbij circuleerden vooral de namen van Kamerfractieleider Patrick Dewael en Kamerlid Gwendolyn Rutten. Die laatste is nu officieel kandidaat.

Toch wil Rutten liever niet de consensuskandidaat van de partijtop genoemd worden. 'Het zijn de 64.000 leden van de partij die bepalen wie de consensuskandidaat wordt', aldus Rutten.

'Heel andere context'

'De partij klaarmaken voor morgen en zowel inhoudelijk als organisatorisch vernieuwen.' Dat wordt volgens Rutten het doel als ze voorzitter wordt. 'De uitdaging is groot en de tijd kort', zei ze. Een verwijzing naar de samenvallende verkiezingen in 2014.

De voorzittersverkiezingen lijken heel anders te verlopen dan in 2009, toen er binnen de partij een strijd losbarstte. 'Het is een heel andere context', reageert Rutten op Radio 1. 'Binnen 1,5 jaar moet de partij er weer staan. We moeten daar allemaal onze schouders onder zetten.'

Ze benadrukt dat iedereen die aan de vernieuwing van de partij wil meewerken welkom is. 'We zijn een grote liberale familie, en dat gaan we bewijzen.' Eerder uitte Jong VLD kritiek op het dreamteam dat partijcoryfee Guy Verhofstadt op de been bracht.

Voorlopig enige kandidaat

Rutten heeft alvast een campagnesite klaar (www.klaarvoormorgen.be), waarop onder meer staat dat zij de liberale partij opnieuw wil opbouwen rond de waarden 'open en eerlijk, sterk en vrij'. Ze vindt het ook tijd om de negatieve analyses achterwege te laten. 'We moeten oplossingen zoeken, creatief denken en visie tonen'.

Voorlopig is Rutten de enige kandidaat. Verwacht wordt wel dat er minstens één tegenkandidaat zal zijn. Zo zou Egbert Lachaert, OCMW-voorzitter van Merelbeke, de statutair vereiste steun aan het verzamelen zijn. Kandidaten kunnen zich melden tot en met zaterdag 10 november. Tussen 1 en 8 december kunnen de leden dan kiezen.

Corrigeer

MEER NIEUWS