400.000 valse noodoproepen in 2011

400.000 valse noodoproepen in 2011

Het noodnummer 101 kreeg in 2011 ongeveer drie miljoen oproepen te verwerken. Vierhonderdduizend, of zo’n dertien procent, van die oproepen waren vals, gaande van grappen over bedreigingen tot vragen naar informatie. Dat meldt La Dernière Heure.

Het aantal valse oproepen blijft stijgen, terwijl het aantal oproepen stabiel blijft ten opzichte van 2010. ‘Onrustwekkend’, zegt politiecommissaris Bob De Decker.

De verklaringen voor dit hoge cijfer zijn uiteenlopend. Naast grappige en bedreigende oproepen, waren er vorig jaar ook 198. 000 oproepen waarbij de beller informatie vraagt. Ook technische fouten, zoals slecht vergrendelde telefoons, zorgen voor heel wat nutteloze oproepen.

Het stijgende aantal valse oproepen heeft grote gevolgen voor de werking van de politie. ‘Als een operator de oproep aanneemt, is hij bezig en hij kan terwijl niet bezig zijn met een andere oproep, die misschien wel dringend is. Bovendien worden er voor valse oproepen soms privé-ambulanciers uitgestuurd die achteraf wel betaald moeten worden’, vertelt De Decker nog aan La Dernière Heure.

Corrigeer

MEER NIEUWS