Commentaar

Heerlijke week

Een week zonder nederlaag voor het Belgische voetbal in de Europese bekers. Heerlijk en het komt de jongste jaren nog zelden voor. Anderlecht en Club Brugge kunnen nog overwinteren, Racing Genk staat zelfs al op een zucht van een heerlijke kerst.

De Limburgers plukten ruim verdiend een puntje weg bij Frank Vercauteren. De fusieclub leverde bij het tobbende Sporting Lissabon een heel volwassen prestatie af, onder leiding van Thomas Buffel. De oude meester is aardig op weg om bij de uitverkiezing voor de Gouden Schoen het dichtst in de buurt van Dieumerci Mbokani te eindigen.

Een gelijkspel tegen FC Basel betekent altijd kwalificatie voor de knock-outfase van de Europa League. Maar Genk kan straks al in Hongarije bij Videoton de beslissing afdwingen.

Club Brugge is nog niet uitgeteld in de Europa League en dat is gezien de omstandigheden een succesje. Vooral omdat het eerste kwart en het laatste kwartier van de wedstrijd een redelijke basis vormen voor de komende opdrachten.

Blauw-zwart behaalde het gelijkspel tegen Newcastle op basis van karakter. Naar het voorbeeld van interim-trainer Philippe Clement. Eén van de meest bescheiden voetballers die ooit op onze velden rondliep, maar een man waar je huizen op kan bouwen.

Als speler zorgde hij, samen met Gert Verheyen en Dany Verlinden, in de periode-Sollied voor ernst en discipline in de Brugse kleedkamer. Als coach durfde hij gisteren meteen keuzes maken. Veel mogelijkheden had hij niet vanwege de blessurelast, maar desondanks hakte hij knopen door. Eén diepe spits en dat betekende dat een vedette als Mémé Tchite op de bank belandde en toen de man met de vele paspoorten na de rust moest invallen, hield Clement aan zijn veldbezetting vast en posteerde Tchite op de flank.

Clement overdreef toen hij van oordeel was dat ‘er een verschil van dag en nacht was met de vorige wedstrijden’, maar Club speelde gisteren wel als een blok en de spelers etaleerden veel goede wil. Ze konden het gebrek aan vertrouwen en kwaliteit echter niet wegmoffelen. Vooral de laatste lijn ging weer al te vaak de mist in. Bij de gelijkmaker van de Engelsen bijvoorbeeld en bovenal bij het uitverdedigen.

Deze draw betekent hoe dan ook dat mag verwacht worden dat Club in staat is er zondag in het Astridpark een echte wedstrijd van te maken. En dat is een goede zaak voor het Belgische voetbal.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.