Seks & Relaties

De verrassende evolutie van ons schaamhaar

De verrassende evolutie van ons schaamhaar

Foto: Shutterstock

Een glad en haarloos lichaam is geen nieuw modeverschijnsel. Integendeel, eeuwen geleden waren vrouwen al in de weer met pincetten, zelf samengestelde ontharingscrèmes en scheermesjes. Wij leggen de evolutie van onze schaamcoupe haarfijn uit.

Zo glad als marmer
De oude Grieken hadden hun vrouwen graag als hun standbeelden: glad en glanzend als marmer. Vooral de dames van de hogere klasse plukten hun schaamhaar weg met een volsella, de grote zus van het pincet. De Romeinen moesten ook niets van beharing in de intieme zones weten. Vanaf het moment dat jonge meisjes schaamhaar kregen, werd het verwijderd met een zelf samengesteld mengsel.

Pro wildgroei
Catherine de Medici, koningin van Frankrijk van 1547 tot 1589, was streng katholiek en promootte de wildgroei van schaamhaar. Meer nog: ze verbood haar hofdames om hun haartjes te verwijderen. Veel dames hielden zich echter niet aan dat verbod.

Schaampruikjes
In het Victoriaanse tijdperk liepen veel vrouwen rond met ‘merkins’, wat letterlijk schaampruikjes betekent. De dames werden geacht om veel schaamhaar te hebben, maar lang niet alle vrouwen hielden van een volle bos. Ze opteerden dan maar voor een haarstukje om te doen alsof. Circa 1400 werden de pruikjes vooral gedragen door prostituees die krabwondjes als gevolg van soa’s wilden verbergen. Nu worden ze vaak gedragen door pornosterren die een historische prent opnemen.

Schaamhaar als souvenir
In de 19eeuw was het bij de Britse rijken een trend om een plukje schaamhaar van je geliefde te bewaren. In het Schotse museum van de St. Andres Universiteit kan je zelf de verzameling toefjes van een zeker King George VI gaan bekijken.

Het eerste scheermesje
Gillette was het allereerste merk dat met een scheermesje voor thuis op de proppen kwam. In 1904 lanceerde het een stokje met daaraan twee wegwerpbare mesjes.

Om hygiënische redenen
In mei 1915 stond een vrouw in een mouwloze jurk op de cover van Harper's Bazaar. Bij het model in kwestie was geen enkel okselhaartje te bespeuren. Niet lang daarna lanceerde Wilkinson Sword een reclamecampagne met de boodschap dat schaamhaar ‘onhygiënisch en onvrouwelijk’ was. De verkoop van scheermesjes is daarna op minder dan twee jaar tijd verdubbeld.

De bikinilijn
Vrouwen die de sixties hebben meegemaakt zullen het beamen: de bikini was hot. Dat zorgde er ook voor dat de bikinilijn in toom werd gehouden met hete was, een scheermesje of een pincet.

Een streepje haar
In juni 1970 pakte Penthouse uit met modellen met een streepje schaamhaar. Negen maand later publiceerde hun grootste concurrent Playboy ook foto’s van modellen met toefjes schaamhaar. Die laatste bracht in 1971 een nummer uit waarin het Noorse naaktmodel Liv Lindeland schitterde met een volle bos. Haar schaamcoupe was het hele decennium razend populair.

De Brazilian wax
In 1987 opende schoonheidssalon J. Sisters de deuren in hartje Manhattan. Vrouwen die er langsgingen konden een nieuwe ontharingstechniek uitproberen: de Brazilian wax (een bekende term voor ‘alles eraf’). Pas in 2000 raakte deze ontharingsmethode goed ingeburgerd. De reden? Carrie Bradshaw, gespeeld door Sarah Jessica Parker, waagde zich in ‘Sex And The City’ aan de routine.

Anno 2012
Nu kan en mag (bijna) alles: van gekke figuurtjes in je schaamhaar tot schaamhaarpruikjes of –pluimpjes in vrolijke kleuren. Zolang je coupe er daar beneden maar niet onverzorgd uitziet of uit je bikinibroekje komt piepen. Vandaag wordt het bovendien geapprecieerd dat mannen hun bosje schaamhaar trimmen.
 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees