Jam session van 820 minuten levert 840 euro op voor goed doel

Grote klasse op derde editie Lier Jazz Festival

Grote klasse op derde editie Lier Jazz Festival

Het Nato Jazz Orchestra was een van de vele hoogtepunten. Foto: lvl

Lier -

De derde editie van het Lier Jazz Festival had grote namen op de affiche. Het was een festival in stijl. Wim Dekens en zijn begeleiders slaagden dan weer in hun opzet: een jam session van 800 minuten om 800 euro te verzamelen voor een goed doel.

In de ‘roze zaal’ was Wim Dekens om precies 11.40 uur achter de piano gaan zitten en hij wou maar van het podium komen na 800 minuten muziek. Daarmee wou hij 800 euro inzamelen voor de gehoorgestoorden van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen. Iedereen die wou, kon bij hem op het podium klimmen en mee jammen. Na precies 820 minuten klapte Wim de piano dicht. ‘Het liep zo lekker dat ik na 800 minuten gewoon niet kon stoppen’, lachte hij.

In de hoed lag toen 840 euro. Het laatste half uur stond trouwens Kerry Moffit mee op het podium, de musician in residence van het festival, die in zowat alle bands zijn trompet mee onder de microfoon kwam steken.

Maar alleen daarover spreken, zou het festival onrecht aandoen. Het hoofdpodium alleen al had een complete affiche kunnen vertegenwoordigen. Drie big bands, elk met een andere stroming binnen de jazz. Jazzisfaction, een Belgische big band die in 2000 in Diest is opgericht en wordt geleid door musicus-dirigent Jos Moons, een man die al een internationale loopbaan achter de rug heeft. De BigbandLier, verbonden aan de academie maar alles behalve een schoolorkestje. Als daar nog iemand mocht aan twijfelen, dan nam de band eergisteren alle twijfels weg. En tenslotte het Nato Jazz Orchestra (NJO) onder de leiding van de Canadese pianist-marinier Martin Labbé en bestaande uit beroepsmuzikanten van zowat alle nationale legers van de NAVO.

Het is niet gewoon dat een organisatie in een klein stadje als Lier dergelijke bands samen op de affiche krijgt. Maar het feit dat de centrale figuur in de organisatie, Han Flintrop, in het verleden deel uitmaakte van het NJO, zal het wel iets gemakkelijker hebben gemaakt. Voor de gelegenheid namen hijzelf en zijn gewezen leerling Egor Doubay ook een stoeltje van het NJO in beslag en persten de klankkleuren uit hun saxofonen.

In de kleinere zalen hadden de meer intieme concerten plaats met nationale en internationale namen, jong talent zoals de ontdekking van Jazz Gent Ifa y Xango of nog de jazz vocals van Ingrid Weetjens (studenten van de academie) of de Lierse Dip & Dive en ouwe rotten zoals het Amerikaans-Belgisch Chad McCullough-Bram Weijters Quartet.

Het Lier Jazz Festival krijgt volgend jaar zeker een vervolg.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio