Oud-burgemeester wordt voorzitter gemeenteraad

Kritiek op functie van Freddy Willockx

Kritiek op functie van Freddy Willockx

Freddy Willockx (links) wordt voorzitter van de gemeenteraad. Lieven Dehandschutter (N-VA) is de nieuwe burgemeester vanaf januari. Foto: sls

SINT-NIKLAAS -

Oud-burgemeester en minister van Staat Freddy Willockx, al 42 jaar gemeenteraadslid, wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. De oppositie stelt zich vragen bij deze functie.

De schepenmandaten zijn verdeeld in Sint-Niklaas en op het voorzitterschap van de gemeenteraad is intussen ook een naam gekleefd.

Oud-burgemeester Freddy Willockx (SP.A), die in juli 2010 de burgemeesterssjerp vrijwillig overdroeg aan partijgenote Christel Geerts, gaat de komende jaren de gemeenteraad leiden.

De doorgewinterde politicus, die door de jaren heen in alle politieke vijvertjes zwom, is blij met zijn aanstelling. Het is een titel die nog niet op zijn palmares stond.

‘Dat klopt’, zeg de kersverse voorzitter.

‘Hoewel ik van 1989 tot 1992 en van 2001 tot 2006 als burgemeester de gemeenteraad al voorzat omdat die functies toen automatisch gekoppeld waren. Ik vind het trouwens goed dat het voorzitterschap en het burgemeesterschap sinds 2006 ontkoppeld zijn. De burgemeester kan zijn politieke rol op die manier beter spelen. Een voorzitter moet iemand met ervaring zijn en ik meen in alle bescheidenheid dat ik met 42 jaar ervaring als gemeenteraadslid aanspraak kan maken op die titel. Als ik gezond blijf, wil ik deze functie uitoefenen tot 2017, het jaar dat ik 70 word, om dan de fakkel door te geven aan iemand anders.’

‘Nieuwkomers begeleiden’

Of hij dan op een applausvervanging rekent? ‘Die conclusie laat ik aan u,’ lacht Willockx, ‘maar ik zal alleszins mijn best doen als voorzitter om de rechten van zowel de meerderheid als de oppositie te laten spelen. Zeventien van de eenenveertig raadsleden zijn nieuw. Ik zie het als een erezaak om hen te begeleiden. Ik ga me trouwens spiegelen aan de vorige voorzitter, Jo De Cuyper (CD&V), die deze job schitterend gedaan heeft in de voorbije beleidsperiode.’

De aanstelling van Willockx kan bij de oppositie op weinig enthousiasme rekenen.

‘Wie gedacht had dat het tijdperk-Willockx voorbij was, heeft het dus duidelijk mis’, zegt Frans Wymeersch van Vlaams Belang.

‘Hoewel hij steeds achter de schermen de lakens is blijven uitdelen en zijn socialistische vrienden bij de hand hield, is zijn terugkeer verbijsterend.’

Ook Wouter Van Bellingen (SOS2012) heeft bedenkingen.

‘Ik wens de nieuwe ploeg veel succes, maar Freddy Willockx als voorzitter van de gemeenteraad lijkt me toch niet echt verandering!’ twittert hij.

Patric Gorrebeeck (CD&V) vraagt zich af of Freddy Willockx die job misschien wou om een bureau in het stadhuis te hebben, want daar heeft de voorzitter inderdaad recht op.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio