Gault Millau geeft Fong Mei score van 14 op 20

Fong Mei is beste Chinese restaurant van België

Fong Mei is beste Chinese restaurant van België

Kok Lam Leung Kwai (rechts) met zaalmedewerker/tolk Yifan Wu. Foto: dbw

ANTWERPEN -

Gault&Millau riep het Antwerpse Fong Mei uit tot beste Chinese restaurant van België. Chef Lam Leung Kwai trekt dan ook geregeld naar Hong Kong om zijn culinaire kennis bij te schaven.

Na 20 jaar sloot het gewaardeerde Chinese restaurant Full Sing vorige zomer de deuren. Het verdwijnen van de zaak in de Van Arteveldestraat was een bittere pil voor liefhebbers van de Chinese keuken. De zaak in de Van Arteveldestraat werd echter overgenomen door een vroegere kok van Full Sing: Lam Leung Kwai. Die besloot de dimsum-traditie van het restaurant voort te zetten. En met succes. Fong Mei krikte de kwaliteit van haar klassiekers flink op, wat onlangs resulteerde in een vermelding in de Bib Gourmand.

Gisteren volgde een nieuwe onderscheiding: Gault&Millau roept Fong Mei uit tot beste Chinese restaurant, met een score van 14 op 20. Chef Lam Leung Kwai heeft de zaak duidelijk nieuw leven ingeblazen. Wat onderscheidt zijn keuken van de traditionele Chinese restaurants? ‘In de eerste plaats bieden we gerechten aan die je in de rest van Antwerpen niet vindt’, vertaalt zaalmedewerker Yifan Wu zijn chef. ‘Gerechten als eendenkaak, kippenpoten en zachte schelpenkrab zijn moeilijk te vinden en importeren we rechtstreeks uit China.’

Vooral de dimsums (letterlijk vertaald: kleine hapjes) van Fong Mei zijn om te smullen. ‘Je steekt ze best in één tijd in je mond’, zegt de chef. ‘Dat is de enige manier om alle smaak te bewaren.’

Leung Kwai vliegt in de vakantie zoveel mogelijk terug naar zijn geboortestreek Hong Kong. ‘Ik wil me zoveel mogelijk blijven bijscholen. Enkel op die manier kan ik de beste kwaliteit garanderen. Verse dimsum maken is een permanent leerproces. Het lijkt eenvoudig, maar het tegendeel is waar.’

Door de recente publiciteit die de zaak kreeg van de Bib Gourmand is het aantal klanten aanzienlijk gestegen. ‘Vroeger kwamen in ons restaurant vooral Chinezen eten, maar geleidelijk aan vinden ook Belgen hun weg naar hier.’ Geïnteresseerden kunnen dan ook best op tijd reserveren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio