Aanhouding huurmoordenaar biedt nieuwe hoop in zaak Geert De Lie

Tattoo-killer nieuw spoor in moord op motorhandelaar

Ephraim Sijahailatua. Foto: rr

ERWETEGEM -

De aanhouding in Brussel van een Molukse huurdoder betekent mogelijk een nieuwe start voor het onderzoek naar de moord op motorhandelaar Geert De Lie in Erwetegem in 2010. De Oudenaardse moordspeurders vragen bij hun Brusselse collega’s alvast alle inlichtingen op over tattoo-killer Ephraim Sijahailatua (31).

Ephraim ‘Evert’ Sijahailatua maakt deel uit van de zogenaamde tattoo-killers, een bende Molukse huurmoordenaars die in Nederland gevestigd is. De leden van de bende hebben op hun rug de boodschap ‘wees daadkrachtig’ in het Chinees laten tatoeëren, vandaar hun naam. Sijahailatua werd al jaren door de Nederlandse politie opgespoord na zijn veroordeling tot 12,5 aar cel voor een reeks moorden die hij in 2009 heeft gepleegd, samen met drie mededaders. Eind vorige week werd hij in Brussel opgepakt door het FAST-team van de Brusselse gerechtelijke politie.

Nederlandse nummerplaat

De aanhouding van Evert Sijahailatua wekte meteen interesse bij de Oudenaardse speurders die de moord op motorhandelaar Geert De Lie (44) trachten op te helderen. Zij zien heel wat overeenkomsten tussen de manier waarop de tattoo-killers optreden en de manier waarop De Lie in 2010 in zijn motorzaak in Erwetegem vermoord werd.

De twee moordenaars van Geert spraken met een Nederlands accent en dat doen ook de tattoo-killers. Nadat zij Geert van kortbij hebben doodgeschoten, vluchtten de moordenaars aan boord van een goudgele VW Golf met Nederlandse nummerplaat. De VW Golf is de geliefkoosde auto van de tattoo-killers voor een moordopdracht. Volgens ooggetuigen hadden de doders van Geert De Lie een donkere huidskleur en had een van hen een rastakapsel. Een beschrijving die perfect kan overeenstemmen met de leden van de tattoo-killers.

Daar blijft het niet bij. De tattoo-killers zijn dol op alles wat met auto’s en motorfietsen te maken heeft. De motorzaak van Geert De Lie die op het ogenblik van het drama volop werd uitgebreid, past dan ook perfect in dit plaatje als mogelijk doelwit van een overval of van een poging tot afpersing. En de Oudenaardse speurders hebben in het begin van het onderzoek ook al een motorclub onder de loep genomen die in Nederland gevestigd is en uitsluitend uit Molukse leden bestaat.

Zwijgt als een graf

Redenen genoeg dus om Evert Sijahailatua om een woordje uitleg te vragen over de moord op Geert De Lie. Ook omdat de speurders nog altijd het raden hebben naar het motief voor de overval op de motorhandelaar. Maar Sijahailatua ondervragen is minder evident dan het lijkt. De man werd in Brussel op vraag van het Nederlandse gerecht aangehouden. Hij zit in de cel met het oog op zijn uitlevering aan Nederland. Maar bij ons loopt er geen onderzoek tegen hem. Meer dan een vraag om hem als getuige te horen, zit er op dit moment dus niet in. En de man kent het klappen van de zweep bij politie en gerecht: hij zwijgt als een graf.

Geert De Lie werd op 28 oktober 2010 voor de ogen van zijn vrouw in zijn motorzaak in de Zottegemse deelgemeente Erwetegem van dichtbij doodgeschoten. De zaak was gesloten wegens verbouwingen. Toch stapten twee onbekenden omstreeks 15.20 uur de winkel binnen. Zij waren dringend op zoek naar een goedkoop stel bougies, beweerden zij. Toen Geerts vrouw Petra de twee wou buitenwerken, was dat niet naar hun zin. Zij bedreigden de vrouw, die zich verweerde. Geert kwam op het lawaai af en werd bijna meteen van dichtbij met drie kogels doodgeschoten. De klopjacht die volgde om de daders te vatten, leverde niets op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees