Viering met laserhow aan Sint-Ludgeruskerk

Renovatie van kerk na vier jaar afgerond

Van links af Freddy De Krijger, Simonne Jacobs, Johan Anthuenis en Tom Van Den Bossche van de kerkraad. Foto: lcl

Zele -

Na vier jaar restauratiewerken aan het schip van de Sint-Ludgeruskerk op de Markt zijn de werken afgerond. Ze duurden anderhalf jaar langer dan gepland en vielen 500.000 euro duurder uit dan aanvankelijk gedacht werd.

De kerk, die meer dan driehonderd jaar oud is, heeft al vier jaar stellingen tegen de gevels staan.

‘Na het verwijderen van delen van de plankenvloer in het bovenste gedeelte van de toren bleek hoe slecht de houtstructuur er wel aan toe is’, vertelt Johan Anthuenis. voorzitter van de kerkraad.

‘Door vocht en insecten waren sommige balken hun kracht verloren en ook de kapzolder van het schip van de kerk was vermolmd.’

Daarnaast maakten constructiefouten het dak minder solide na reparaties.

‘Die stabiliteitsproblemen moesten opgelost worden.’

Het leien dak werd ook vernieuwd.

In de gevel zitten acht verschillende steensoorten verwerkt. ‘Maar dezelfde stenen vind je niet meer en om gelijkaardige te vinden reden we helemaal tot in de Franse Champagnestreek’, weet Anthuenis. ‘We bekeken er ook op welke manier de stenen zouden verkleuren.’

De gevel werd ten slotte per stuk bekeken. ‘De stenen werden gezandstraald of met restauratiemortel bijgewerkt. Als dat niet meer ging, werden ze vervangen.’

Ook de brandveiligheid werd in acht genomen.

‘De stookruimte is verplaatst naar een hogere verdieping’, zegt bestuurslid Tom Van Den Bossche.

Er werden drie leidingen aangelegd, waarop de brandweer haar blusinstallatie kan aansluiten. Dat maakt het gemakkelijker om te blussen mocht er brand in de kerk ontstaan.

‘Ook de dakruimte werd toegankelijker gemaakt en is verlicht’, zegt Anthuenis. Handig tijdens begeleide wandelingen en om lampen te vervangen.

Deze werken, samen met onder andere de vernieuwing van het hekwerk en grafplaat en het plaatsen van een duivenwering, kostten ruim 2 miljoen euro.

Daarmee is de kous niet af. Er staan nog andere zaken op til, zoals het reinigen van de gevel van de toren en steen-, glas en buitenschilderwerken aan de toren.

Om de werken aan het grote publiek voor te stellen, organiseert de kerkraad komende zondag een feestelijke viering. Om 11 uur is er een eucharistie en receptie en in de namiddag een begeleide wandeling in de kerk.

Om 19 uur wordt de geschiedenis van de kerk in een spectaculaire lasershow vertaald.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio