Al bijna 20.000 handtekeningen tegen moderne kerstboom op Grote Markt

Al bijna 20.000 handtekeningen tegen moderne kerstboom op Grote Markt

Xmas3 is een concept van het Franse bedrijf 1024 Architecture. Foto: 1024 Architecture

BRUSSEL -

Op het internet circuleert een petitie voor het behoud van een echte kerstboom op de Grote Markt. Die verzamelde al bijna 20.000 handtekeningen.

De komst van de digitale kerstboom op de Grote Markt lokt heel wat verontwaardiging uit bij de bevolking. Die boom, betaald door Electrabel, zal dit jaar de echte kerstboom vervangen in Brussel. Dat is niet geheel naar de zin van heel wat mensen. Op de website lapetition.be zijn reeds enkele petities opgedoken voor het behoud van een echte kerstboom. De omvangrijkste petitie wist in enkele dagen tijd zelfs bijna 20.000 handtekeningen te verzamelen. ‘Wij willen een echte kerstboom en het behoud van onze tradities’, klinkt het als beweegreden.

Toch zullen alle petities wellicht niets uithalen en gaat de stad Brussel door met partner Electrabel. Die telt maar liefst 44.000 euro neer voor het gigantische lichtspel dat een digitale kerstboom moet voorstellen. Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) vreesde vorige week nog dat de traditionele kerstboom moest wijken omdat het een christelijk symbool is. Ondertussen liet Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a) weten dat de uitspraken van Debaets een daad van plat populisme is om verdeeldheid te zaaien.

Philippe Close (PS), Brussels schepen voor Toerisme is verontwaardigd over de negatieve reacties. ‘Er zal nog altijd een kerstkribbe staan’, laat hij weten in een open brief. ‘We willen dit jaar tonen aan andere wereldsteden dat wij de moderne weg inslaan. Ik ben zelf een voorstander van tradities, maar mijn doel is om traditie en het moderne aan elkaar te koppelen in deze hoofdstad. Ik vind het dan ook jammer dat er zo negatief wordt gedaan.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio