Turnhout pionier voor Vlaanderen

Bibliotheekboeken krijgen tweede leven als Zwerfboek

Bibliotheekboeken krijgen tweede leven als Zwerfboek

Bezoekers van het station zullen de Zwerfboeken kunnen lenen.

Turnhout -

De tijd dat bibliotheekboeken alleen netjes geordend in de rekken van de bib stonden, is voorgoed voorbij. Op vier locaties in Turnhout kunnen mensen een zwerfboek meenemen en weer terugbrengen.

De bibliotheek van Turnhout laat een fractie van haar boeken vrij om te gaan dolen. Stuk voor stuk zijn het topexemplaren die de bibliotheek warm aanbeveelt en die na hun bibliotheekcarrière nog een promotie tot ‘Zwerfboek' verdienen. Op plaatsen waar verveling op de loer durft te liggen, staat er een kastje vol boeken. Daarin mag iedere passant naar hartenlust snuisteren, en hij mag het boek dat zijn voorkeur wegdraagt nog meenemen ook. De boeken in de Zwerfbibliotheken dragen allemaal de sticker ‘Zwerfboek', en dat is niets minder dan een kwaliteitslabel van de bibliotheek.

‘In de Zwerfbibliotheken staan geen stukgelezen boeken die de bib niet meer voor uitleen geschikt vindt. Het zijn integendeel toptitels die nood hebben aan een tweede leven', vertelt Lieve Quadflieg, consulent marketing en klantenrelaties Bibliotheek Turnhout.

‘Hun eerste leven was dat van een ‘sprinter', en sprinters zijn altijd boeken waarvan de bibliotheek hoge verwachtingen heeft. Ze worden in meerdere exemplaren aangekocht en circuleren razendsnel, met een maximale uitleentermijn van een week. Maar als ze eenmaal over hun hoogtepunt heen zijn, is het grote aantal in de bibliotheek niet meer echt nodig. En dan zijn deze boeken rijp voor een carrièrewending.'

Een treinreiziger kan dus voortaan die vervelende wachttijd op het perron aangenaam verkorten met een Zwerfboek. Hij mag het boek zelfs uitlezen tijdens de treinreis. Al is het wel de bedoeling dat het boek daarna weer wordt vrijgelaten voor een volgende lezer. Elk Zwerfboek bevat de warme oproep om weer te worden neergezet in een van de Zwerfbibliotheken. Terugbezorgen aan de bibliotheek kan ook.

‘Met dit project spelen we een pioniersrol in Vlaanderen. We hopen dat veel gemeenten volgen', aldus schepen Eric Vos (T.I.M.).

‘Samen met Bibliotheek Turnhout scharen ook enkele partners zich achter het project. Het AZ Turnhout, het station en het Stadskantoor toonden zich bereid onderdak te verlenen aan onze Zwerfboekenkasten. Het zijn hun klanten en bezoekers die zullen testen of de Zwerfbibliotheken de hoge verwachtingen kunnen inlossen, en de bibliotheek is bijzonder blij met juist deze locaties omdat ze het totale bereik erg ruim maken.'

‘We willen ons met de Zwerfbibliotheek vooral richten op patiënten die gedurende een langere periode opgenomen zijn. Maar ook bezoekers, ambulante patiënten of medewerkers kunnen boeken meenemen', stelt Lieve Delvaux van de dienst Communicatie van het AZ Turnhout.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio