Vluchtende dader opgepakt in station

Scheidsrechter van 16 in elkaar geslagen door speler van 18

Scheidsrechter van 16 in elkaar geslagen door speler van 18

Lothar Van Impe in het ziekenhuis: ‘Hoe lager het niveau van de spelers, hoe lager hun respect voor de refs.'

LEDEGEM / NINOVE -

Lothar Van Impe (16), een beloftevolle scheidsrechter uit Aspelare (Ninove), werd gisteren aangevallen en in het ziekenhuis geslagen tijdens een ­juniorenmatch in het Oost-Vlaamse Idegem, bij Geraardsbergen. De jonge ref werd opgenomen op de spoedafdeling. De dader werd opgepakt.

Een dikke maand geleden is het nog maar, dat de West-Vlaamse scheidsrechters het werk neerlegden uit protest tegen de agressie op scheidsrechters in het voetbal. Ze werden te vaak beledigd of zelfs fysiek aangevallen. Gisteren was het weer van dat, in het Oost-Vlaamse Idegem.

Bewustzijn verloren

Tijdens een wedstrijd voor jongens jonger dan 19 jaar, tussen Idegem en Kerksken (Haaltert), sloegen na 70 minuten de stoppen door bij de 18-jarige Idegemse voetballer Ben D.M. De jongeman was het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Lothar Van Impe en ging die te lijf met enkele gerichte vuistslagen.

Bij het verlaten van het terrein viel de gefrustreerde dader ook nog een toeschouwer aan. En ook een Kerkskense supporter die de agressieveling probeerde te bedaren, deelde in de klappen.

Scheidrechter Van Impe staakte de wedstrijd, maar raakte even later buiten bewustzijn. De jongeman werd afgevoerd naar de spoedafdeling van het ASZ in Geraardsbergen. Daar bracht hij de nacht door ter observatie. De spoedarts stelde een hersenschudding vast.

Vanop zijn ziekbed liet de jonge scheidsrechter al weten dat hij ondanks het nare avontuur doorgaat met zijn hobby. ‘Ik floot een goede wedstrijd en heb mezelf niets te verwijten. Een goede scheidsrechter worden is mijn jeugddroom, en die laat ik niet kraken door één dwaas. Zondag (vandaag, nvdr) zou ik als lijnrechter fungeren in Herdersem. De dokters verboden me die wedstrijd. Jammer.'

Vrijdag floot Lothar nog de invallers van eerste provinciale. ‘Op dat niveau is het respect voor de scheidsrechter groot. Hoe lager het niveau van de spelers reikt, hoe lager het respect voor de refs.'

Jo Van Impe, vader van de onfortuinlijke scheidsrechter, reageert aangeslagen. ‘Ik voetbalde zelf bij Aspelare en Heldergem en maakte dit nooit mee op een voetbalveld. De dader blijkt een amateurbokser die al tal van gewelddaden op zijn kerfstok heeft en maakte een gefrustreerde indruk. Zulke mensen horen niet thuis op een voetbalveld.'

Dader gevat in station

De dader vluchtte na het incident naar het Idegemse station, dat vlak bij het voetbalstadion ligt. Daar werd hij door de politie opgepakt terwijl hij op het perron op een trein wachtte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio