‘Houtem is wereldrecordhouder koffie proeven'

‘Houtem is wereldrecordhouder koffie proeven'

370 mensen, uit binnen- en buitenland, kwamen koffie proeven in Houtem. Foto: hls

Sint-Lievens-Houtem -

In het Guinness Book of Records zal u het nooit lezen maar volgens organisator Maggie Ihren Dean uit Bavegem is er geen enkele twijfel mogelijk:nergens ter wereld werd ooit door zoveel mensen tegelijk professioneel koffie geproefd dan het voorbije weekend in Sint-Lievens-Houtem.

Maggie is een barista, dat is een professionele koffieproever, een beroep dat te vergelijken is met wat een sommelier is voor de wijn. Met medewerking van de Houtemse basketbalclub BBC organiseerde ze vrijdagavond in zaal Sint-Michaël ‘The Longest Cupping Table' (de langste koffieproeftafel). Daar kwamen 370 deelnemers op af uit binnen- en buitenland.

‘Om het record te laten honoreren door het Guinness Book is te veel papieren rompslomp nodig en daar steken we geen energie in', verduidelijkt Maggie ‘Maar je kan het overal checken in de koffiewereld: Houtem is absoluut recordhouder in koffie proeven. Het vorig record in Stockholm haalde niet de helft van ons aantal deelnemers.'

De massale proeverij werd geleid door Cory Andreen, wereldkampioen koffieproeven. Hij begeleidde de deelnemers in het evalueren van de body van de koffie en het ontdekken van de fijne chocolade- en caramelsmaken en de onderliggende zuren.

Onder de gemotiveerde koffieproevers waren ook Houtemnaars. ‘We hebben vier koffies geproefd met een zilveren lepeltje', zegt Sonja De Meyer. ‘Je moet slurpen zoals bij de wijn. Ik heb heel wat bijgeleerd. De beste koffie was voor mij de Zuid-Amerikaanse. Die van Ethiopië had een vreemde geur en lag mij niet echt. Ik denk dat ik me thuis zal blijven houden aan Douwe Egberts die al jaren mijn huismerk is.'

Haar mannelijke tafelgenoot kijkt ietwat sip naar zijn koffiebekertje. ‘Ik wacht geduldig af tot ik een pilsje kan bestellen', zegt hij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio