19 jongeren in internaat misbruikt door medeleerlingen

LEOPOLDSBURG -

In het internaat en opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg zijn vorig jaar 19 gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen leerlingen aan het licht gekomen. Een zorgverlener maakte melding van het misbruik, maar spreekt van een doofpotoperatie.

Het was Pascal Aarts uit Hamont die in mei 2011 de schokkende feiten aan het licht bracht. Die hadden zich voorgedaan in een opvangcentrum voor kinderen uit het buitengewoon lager en secundair gemeenschapsonderwijs in Leopoldsburg. De kinderpsycholoog werkte al een tijdje bij Zonneweelde, een basisschool voor bijzonder onderwijs in Lommel. Den Heuvel in Leopoldsburg maakt deel uit van Zonneweelde, en dus trad Aarts ook daar regelmatig op als vertrouwenspersoon.

Tijdens zijn gesprekken in maart-april 2011 met leerlingen – zowel tienjarigen, pubers als twintigers – kon hij zijn oren amper geloven. Regelmatig vertelden leerlingen over feiten van zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Doofpot?

De slachtoffers waren veelal jonge, kwetsbare leerlingen en overnachtten ook tijdens het weekend in Den Heuvel. De daders waren pubers en twintigers. Er zou ook sprake zijn van drie verkrachtingen en van bedreigingen met scherpe voorwerpen. Het jongste slachtoffer blijkt amper tien.

De verzorger aarzelde niet en ging zelf op onderzoek uit. Hij kwam uit bij 19 gevallen van pubers die seksueel zwaar buiten de lijnen hadden gekleurd. De zorgverlener kaartte de problematiek aan bij zijn toenmalige directeur en pleitte voor actie en een structurele oplossing.

Maar naar eigen zeggen kreeg Aarts tegenwerking vanuit de hiërarchie van de instellingen. Daardoor kwam het in november 2011, een half jaar na de onthullingen, tot een breuk met de school. Ontgoocheld stapte de zorgverlener op. Dat hij de directie van schuldig verzuim beschuldigt, werd maar matig geapprecieerd.

Drie klachten bij parket

Van het misbruik werden ook drie klachten ingediend bij het Hasseltse parket. Daar wou men zaterdag enkel bevestigen dat ‘een deel van die klachten nog verder onderzocht wordt'. Verder wil het parket omwille van het delicate karakter en de jeugdige leeftijd van de slachtoffers geen commentaar kwijt.

De schooldirectie van Den Heuvel weerlegt dat er sprake was van een doofpotoperatie. Twee daders werden destijds met onmiddellijke ingang van school gestuurd en er werden, aldus de directie, structurele maatregelen genomen. Dat laatste bevestigen verschillende instanties.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio