700 Franstalige tandartsen voor 72 plaatsen

700 Franstalige tandartsen voor 72 plaatsen

Slechts een fractie van de 700 studenten die zich inschreven voor een opleiding tot tandarts aan de Franstalige universiteiten zullen dat beroep effectief kunnen uitoefenen. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx zullen de quota gerespecteerd worden. Elk jaar kunnen er in België 180 tandartsen beginnen, van wie 72 Franstaligen.

De Vlaamse universiteiten en beroepsorganisaties van tandartsen trokken maandag aan de alarmbel. Aan Vlaamse universiteiten schreven zich hooguit 70 eerstejaarsstudenten in, aan de Franstalige universiteiten meer dan 700.

Aan Vlaamse kant werd in 1997 immers een toelatingsproef ingevoerd. ‘Aan de Franstalige kant zou een selectie tijdens of na de studies worden ingevoerd, maar daar kwam niets van in huis', klinkt het bij de Vlaamse universiteiten.

Ook de Franstalige vereniging van tandartsen stoort zich aan het hoge aantal studenten. ‘Drie jaar geleden besloot de Franstalige gemeenschap om het aantal inschrijvingen niet langer te reguleren. Daarop is een explosie van inschrijvingen gevolgd', zegt voorzitter Michel Devriese. ‘Onze politici gedragen zich onverantwoordelijk.'

Het kabinet van Onkelinx verwijst door naar Jean-Claude Marcourt, de Franstalige minister bevoegd voor Hoger Onderwijs, die momenteel in Australië verblijft. ‘Hij kan zorgen dat het aantal studenten wordt beperkt. Wij hebben enkel invloed op het aantal personen dat de job effectief kan uitoefenen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees