Bevolking kan zelf bestemming geven aan project

Kerk omgetoverd tot kunstige ruïne

Kerk omgetoverd tot kunstige ruïne

Ook de zuilen in de kerk van Bossuit zullen verdwijnen. Foto: pma

Avelgem -

De omvorming van de Sint-Amelbergakerk van Bossuit naar een kunstige ruïne is begonnen. In het eindresultaat blijven enkel de buitenmuren overeind plus de toren met het uurwerk.

Aannemer Van Tornhaut uit Aalter is begonnen met de transformatie van de kerk van Bossuit. Drie mannen zijn bezig met het weghalen van de bepleistering van de muren en het plafond. Binnenkort komt er een grote torenkraan. Dan wordt naast het dak ook de spits weggenomen. ‘Het project is uniek in de regio en ver daarbuiten', zegt burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V). ‘Ik ben ervan overtuigd dat het veel aandacht zal krijgen in internationale kunst- en architectuurboeken.'

In 2007 ging de kerk dicht, in 2008 werd ze onttrokken aan de eredienst. Het gebouw uit 1857 zal binnenkort aan een tweede leven beginnen als kunstige ruïne. Enkel de buitenmuren blijven staan. Ook de toren met uurwerk wordt behouden. Alle ramen gaan eruit. Op twee plaatsen worden de raamopeningen tot aan de grond uitgezaagd, zodat je van de ene kant van het kerkhof dwars door de kerk naar de andere kant kan wandelen. De vloer wordt eveneens opgebroken. Centraal komt een zwart-witte terrazzo (soort korrelvloer, nvdr.) . Daarop zal een print te zien zijn van een foto uit 1921 die de kerk toont na zware bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plaatsen waar de binnenpilaren stonden – want ook die verdwijnen – zullen aangeduid worden op de terrazzo.

In het oorspronkelijke ontwerp van kunstenares Ellen Harvey uit de Verenigde Staten waren de muren begroeid met klimop. ‘Dat gedeelte gaat niet door omdat we de begroeiing samen met het kerkhof willen bekijken. Alle werken moeten klaar zijn tegen de zomer van 2013 en kosten 336.000 euro. De gemeente betaalt ruim 100.000 euro. De rest wordt betaald via provinciale, Vlaamse en Europese subsidies omdat het om een uniek en uitzonderlijk project gaat', aldus de burgemeester.

‘De bestemming van dit nieuwe kunstwerk wordt verzorgd door de lokale gemeenschap. Speciale momenten zoals een dorpsfeest of een trouw in openlucht kunnen hier zeker nog gebeuren. De werken aan de kerk zijn ook de aanzet voor de dorpskernvernieuwing van Bossuit. We moeten wel nog met onze coalitiepartner SP.A bekijken op welke manier we die zullen realiseren. Zo zijn we sinds kort ook eigenaar van de pastorie naast de kerk. Ook dat gebouw zal een nieuwe bestemming krijgen', besluit burgemeester Vantieghem.

De kerk van het gehucht Rugge werd eerder al omgevormd tot een kleuterschool. De vier andere kerken behouden hun functie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio