Chef Angelo Rosseel opnieuw bekroond

La Durée haalt tweede Michelinster binnen

La Durée haalt tweede Michelinster binnen

Angelo Rosseel van La Durée. Foto: Lieven Van Assche

Izegem -

Champagne in La Durée. Het sterrenrestaurant onder leiding van chef Angelo Rosseel kreeg een tweede Michelinster.

La Durée bestaat dit jaar vijf jaar en mag dat jubileum vieren met een tweede Michelinster. In het openingsjaar haalde het restaurant meteen een eerste ster. Voor die felbegeerde tweede ster moest Angelo Rosseel (36) iets langer wachten. Restaurantgids Michelin bewierookt de chef voor zijn combinatie van klassieke gerechten en moderne technieken.

‘Ik had het niet verwacht, maar droomde er wel van', zegt hij. ‘Dit jaar heb ik enorm veel energie en enorm veel tijd in de zaak gestoken. Alles werd gereorganiseerd en op punt gezet. Dat werd nu beloond.'

Een geijkt pad om sterrenchef te worden is er niet volgens Rosseel. ‘Wij doen ons ding. Ik heb in mijn hoofd waar ik naartoe wil. Een droom over de keuken die ik wil en hoe de zaak er moet uit zien. Dat niveau wil ik halen.'

Toch is het niet al rozengeur en maneschijn bij La Durée. Rosseel begrijpt maar al te goed de noodkreet van topchefs Peter Goossens en Yves Mattagne die waarschuwen voor een crisis in de horeca. ‘De loonkosten zijn zeker een groot probleem. En de strengere fiscaliteit maakt het voor bedrijven moeilijker om kosten in te brengen, wat merkbaar is in restaurantbezoeken. Ik denk dat soms vergeten wordt dat net op restaurant zaken worden gedaan, die dan weer de economie ten goede komen. Overigens komt daar ook nog eens de crisis bij. Al die facetten maken dat het moeilijk wordt. Vandaag moet je veel tellen en rekenen. Door de crisis is iedereen met de voeten op de grond gekomen.'

La Durée is een van de vele West-Vlaamse restaurants die het goed doen in de gids. ‘Misschien lokken we met de tweede ster wat meer buitenlandse klanten. Bijvoorbeeld uit Rijsel. West-Vlaamse restaurants doen het goed omdat we hier het goede publiek hebben. Mensen die overal gaan. Als ik bij een collega ga eten, zie ik mensen zitten die ook bij ons komen. Er zit ook nog serieus wat kapitaal in Vlaanderen. We hebben veel troeven, dat mag nu toch wel blijken.' In de regio is ook Boury in Roeselare een sterrenrestaurant. Het behoudt zijn ster van vorig jaar (zie hiernaast) .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio