‘Dit pakt niemand ons nog af'

Restaurant Berto krijgt eerste Michelinster

Restaurant Berto krijgt eerste Michelinster

David Bertolozzi en echtgenote An Kint beloven dat ze met hun beide voeten op de grond zullen blijven staan. Foto: kvo

Waregem -

Restaurant Berto heeft gisteren zijn eerste Michelinster binnengehaald. ‘Een erkenning voor vele jaren van hard werk', zegt een gelukkige Berto. Zeven jaar geleden opende hij met zijn vrouw An Knit het restaurant in Waregem.

Bijna zeven jaar runt David Bertolozzi (34) samen met zijn vrouw An Kint het restaurant Berto in de Holstraat. De kok met Italiaanse roots trok zo'n tien jaar geleden van Brussel naar Waregem voor de liefde. Drie jaar later opende het koppel het restaurant en ondertussen zijn er ook al twee kindjes.

Zeven jaar later, worden Bertolozzi – beter gekend als Berto – en zijn team vanop het hoogste niveau erkend voor hun harde werk. ‘Ik had het verwacht, maar durfde mijn hoop niet te uiten', zegt Bertolozzi. ‘De critici van Michelin zijn hier drie keer komen eten, dan voel je zoiets wel aankomen.'

‘Toch konden we vanochtend onze oren niet geloven toen we het verlossende bericht kregen. We hebben meteen iedereen van ons team opgeroepen en zijn samen naar Gent getrokken, waar de uitreiking plaatsvond', zegt An Kint. ‘Ons vaste personeel moest erbij zijn, zonder hen hadden we dit nooit gekund. Vooral mijn rechterhand Matthias ben ik zeer dankbaar. Zonder hem zou Berto niet hetzelfde zijn.'

Geen drempelvrees

Dat deze ster Berto zal doen zweven, daar hoeven de klanten geen vrees voor te hebben. ‘Ik blijf verder doen zoals ik bezig was en zal zeker mijn prijzen niet verhogen. Ik hoop vooral dat de ster niet voor drempelvrees zorgt bij mijn klanten. Ze hoeven geen schrik te hebben, ik blijf dezelfde.'

Een Michelinster heeft niet alleen positieve gevolgen, ook de werk- en prestatiedruk zullen er de komende jaren niet op verminderen. ‘Personeel vinden zal de grootste uitdaging zijn. We hebben een goed team maar we moeten uitbreiden, zéker nu we een ster hebben. De zoektocht naar nog meer bekwaam personeel is enorm moeilijk. Ik hoop dat deze ster die zoektocht wat eenvoudiger maakt', zegt Berto. ‘Het is hard werken en daar heeft niet iedereen altijd zin in', zegt Kint. ‘Het moeilijkste is om er elke dag opnieuw te staan. Je kan niet zomaar een avondje in je zetel hangen, want het restaurant heeft je nodig, elke dag opnieuw.'

Erkenning

Berto en An zien de ster vooral als een erkenning. ‘We hebben het eindelijk gehaald', zegt An. ‘Ook al zijn we ze over twee jaar weer kwijt, we hebben ze toch gehad. We zijn letterlijk van niets naar een ster gegaan en dat pakt niemand ons nog af', besluit Berto.

Het andere sterrenrestaurant in de regio, Marcus in Deerlijk, behoudt ten slotte zijn ene ster.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio