Bedrijf uit Oostkamp leert bewoners van Spitsbergen bier brouwen

Primeur: Vlaamse brouwerij op de Noordpool

Door de kou en de afgelegen plek was de bouw van de brouwerij geen sinecure.

OOSTKAMP - Binnenkort kunnen de 400 Russische inwoners van Barentsburg, nog een stuk boven de poolcirkel, hun ijskoude wodka inruilen voor een frisse Vlaamse pint. Een kmo uit Oostkamp heeft er zopas – bij min 16 graden – de meest noordelijke brouwerij ter wereld gebouwd.

‘Het was een race tegen de klok. Of liever tegen Koning Winter. De dag waarop de installatie klaar was, liet de zon zich voor het laatst dit jaar aan de hemel zien', vertelt Luc Vanbleu, eigenaar van CoEnCo. Samen met twee collega's installeerde hij in de bittere kou een kleine brouwerij in Barentsburg, een Russische enclave op de Noorse eilandengroep Spitsbergen, binnen de Noordpoolcirkel.

Toeristen lokken

‘De plannen dateren van begin vorig jaar', zegt Luc Vanbleu. Het dunbevolkte Spitsbergen leefde lange tijd van mijnbouw, maar die activiteit is op de terugweg. ‘De lokale bevolking hoopt nu toeristen te lokken van de cruiseschepen die Spitsbergen aandoen. Die kunnen dan het meest noordelijk gebrouwen bier ter wereld proeven', aldus de Vlaamse ondernemer.

Een brouwerij neerpoten op zo'n godvergeten plek is geen sinecure. ‘Barentsburg is enkel te bereiken per boot en vervolgens gebeurt het transport per helikopter en sneeuwscooter. Na een test in Oostkamp zijn we eind mei begonnen met het verschepen van alle onderdelen. Op 21 oktober startte de montage en een kleine week later was het eerste brouwsel al in gisting.'

Al moeten de dorstige Russen nog even geduld oefenen. ‘Vorige week ontvingen we de eerste proefstalen. We zetten nu het recept op punt, want de Noorse wetgeving aanvaardt enkel bier met 2,5 procent alcohol. Een pak minder dan bij ons. Al hebben we wel een afwijkende vergunning aangevraagd om ook blond, amber en bruin bier tot 5 à 6 procent alcohol te mogen brouwen.'

CoEnCo zal een jaar lang ook de benodigde mout, hoppe en gist leveren voor de brouwerij, die een capaciteit heeft van 500 liter per dag (zo'n 83 bakken bier) en waaraan een prijskaartje van 250.000 euro hangt.

Op naar Burundi

De kmo uit Oostkamp, waar slechts zeven mensen werken, is met dit huzarenstukje niet aan haar proefstuk toe. ‘Ik heb vroeger ooit een brouwerijtje geïnstalleerd in een Siberische diamantmijn. Het was daar toen -60 graden. Dat is pas koud', zegt Luc Vanbleu.

Behalve in eigen land en Rusland staan er nog kleinschalige installaties in Zwitserland, Nederland, Frankrijk, Brazilië, Bulgarije en India. ‘En amper twee dagen na onze terugkeer uit Spitsbergen zijn we al vertrokken naar Burundi. Qua temperatuurschok kan dat tellen. Maar niks is ons te warm, niks te koud', zegt de zelfverklaarde ‘missionaris van de Belgische brouwcultuur'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio