Chocoladeweek begint met wereldrecord

Langste chocoladetrein ter wereld in Zuidstation

Langste chocoladetrein ter wereld in Zuidstation

Officials zijn formeel: de chocoladetrein is 34,05 meter lang. Foto: dbb

Brussel -

In de centrale hal in het Zuidstation staat sinds gisteren een chocoladetrein van niet minder dan 34,05 meter lang. Een wereldrecord - officieel vastgesteld door het Guinness Book of Records - waarmee Brussels Chocolate Week in de kijker wordt gezet.

Een stunt met chocolade, dat hadden we nog niet gehad tijdens het Brusselse jaar van de Gastronomie. De organisatoren van de Brussels Chocolate Week - die gisteren begonnen is - wilden het meteen goed doen en gingen daarom voor een wereldrecord. Met maar liefst 1.285 kilogram Belgische chocolade werd een miniatuurtrein gebouwd van 34,05 meter lang.

Authenticiteit

Officials van het Guinness Book of Records kwamen zich ter plaatse vergewissen van de authenticiteit met een landmeter en twee chocoladespecialisten. Zij prikten onder meer met een breinaald in de constructie om zich ervan te verzekeren dat er geen andere (ondersteunende) materialen gebruikt werden.

De trein met 22 wagons is een ontwerp van de Maltese chef Andrew Farrugia, die ook al een sculptuur van Barack Obama en een replica van een Ford model A 1931 maakte. Hij liet in juli dit jaar meer dan duizend kilogram chocolade van sponsor Belcolade naar het Zuid-Europese eiland overvaren en was in totaal 784 uur in de weer om zijn ontwerp af te krijgen. Dat telt in totaal twee locomotieven: de ene is geïnspireerd op de vervlogen dagen van de spoorwegen en heeft tot in de details uitgewerkte wagons achter zich, waaronder een restauratiewagen, een bar en een keuken.

Zuidstation

De andere locomotief is ontworpen naar het laatste type dat de NMBS gebruikt. Het kunstwerk is nog de volledige week te bewonderen in de centrale hal van het Zuidstation. Daarna worden de onderdelen verdeeld over verschillende musea en organisaties.

Volgens de organisatoren is het niet de bedoeling dat de chocolade nog opgegeten wordt. ‘Door de blootstelling aan het stof in het station is die niet meer geschikt voor consumptie', zo klinkt het.

De Brussels Chocolate Week loopt nog tot en met 25 november.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio