Stoet buitenlanders

Stoet buitenlanders

Glen De Boeck Foto: BELGA

Glen De Boeck werd na zijn eerste seizoen bij Cercle uitgeroepen tot de nieuwe prins van de Belgische trainersgilde. Na zijn voortijdig vertrek bij Beerschot en het Nederlandse VVV moest hij een jaar op een nieuwe werkgever wachten. Een nieuwe mislukking zou zijn carrière als coach ernstig kunnen hypothekeren.

De opvolger van Dirk Geeraerd sneerde gisteren bij zijn presentatie dat je in dit land als trainer ‘buitenlander moet zijn om aan de slag te kunnen.' Zaterdag maakte Hein Vanhaezebrouck in deze krant zijn beklag over de aanstelling van Juan Carlos Garrido bij Club Brugge.

De frustratie van de Belgische trainers is begrijpelijk. Vorig jaar werd er eindelijk een belangenorganisatie voor trainers opgericht, maar zelden of nooit waren er zoveel buitenlanders aan het werk als nu. Maar liefst zeven van de zestien clubs worden geleid door iemand met een vreemd paspoort. Ter vergelijking: in de Nederlandse Eredivisie is Steve McClaren (FC Twente) de enige vreemde eend in de bijt.

In ons land worden trainers al langer heel vroeg afgeschreven. Vraag het vijftigers als Hugo Broos, Walter Meeuws of Jan Ceulemans maar. Ook de volgende generatie met Franky Van der Elst, Stéphane Demol en Enzo Scifo raakt steeds moeilijker onder dak. Ook al hebben ze een CV (zeker als speler) van hier tot in Tokio, kennen zij de mentaliteit van de spelers en ons voetbal door en door.

De reden: van onze eigen mensen kennen we de gebreken en de mislukkingen maar al te goed. Allemaal zijn ze minstens één keer aan de deur gezet. Niet moeilijk in een land waar bijna even gemakkelijk van trainer wordt gewisseld als van onderbroek. Alweer ter vergelijking: in Nederland nam tot nu toe alleen NAC afscheid van zijn coach.

Belgische trainers zijn zo twee keer slachtoffer van het wanbeleid van veel clubs. Hun ontslag was immers maar al te vaak het gevolg van een onoordeelkundig samengestelde spelersgroep, het amateurisme op bestuursniveau en een onrealistisch verwachtingspatroon.

Buitenlanders hebben daarentegen geen ervaring als clubtrainer nodig (Ramzy) of aan één geslaagd seizoen elders voldoende (Garrido) om een kans te krijgen.

Als onze clubleiders van oordeel zijn dat de Belgische trainers onvoldoende kwaliteit hebben, moeten ze dringend werk maken van de kwaliteit van de opleiding in plaats van de stoet buitenlanders te verlengen. En vooral hun eigen inbreng verbeteren.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.