Politiebaas Catherine De Bolle gaat strijd aan tegen alcohol in het korps

Politie mag geen Nieuwjaar meer vieren wegens alcoholmisbruik

© Foto Jan Avau

Commissaris-generaal Catherine De Bolle gaat de strijd aan met alcoholgebruik tijdens de diensturen. Niet alleen schaft ze de traditionele Nieuwjaarsreceptie af - weliswaar in de eerste plaats een besparingsmaatregel - ze werkt ook aan een plan om haar agenten volledig droog te leggen.

Marc Klifman

Een tegenvaller voor de agenten van de federale politie. Voor het eerst zullen ze na de jaarwisseling geen nieuwjaarsreceptie meer aangeboden krijgen van hun oversten. Een beslissing van commissaris-generaal Catherine De Bolle en haar directiecomité om op die manier heel wat geld te besparen. ‘Het is jammer, want die recepties zijn altijd een goed moment binnen de federale politie om bepaalde mensen, zoals magistraten en politici, uit te nodigen. Maar de regering heeft gevraagd om de uitgaven van de federale politie te beperken en deze maatregel is daar een gevolg van', zegt Agnès Reis, woordvoerster van de federale politie.

Vieren met fruitsap

Naast flink wat besparen, wil commissaris-generaal Catherine De Bolle ook een absoluut alcoholverbod invoeren voor agenten tijdens hun werkuren. Ze werkt aan een plan waarbij het verboden wordt om alcoholhoudende dranken te bewaren of te drinken binnen de gebouwen van de federale politie. Een spijtige zaak voor de federale agent die zijn collega's graag op een flesje bubbels zou trakteren om zijn pensioen te vieren. ‘Op dergelijke recepties zal dan een glas fruitsap moeten geserveerd worden in plaats van een glaasje schuimwijn', zegt de woordvoerster, die er wel aan toevoegt dat er in overleg met de leidinggevenden uitzonderingen mogelijk zijn.

Toch zou de politietop voortaan het liefst géén druppel alcohol meer geschonken zien. Ook niet tijdens bijzondere aangelegenheden zoals huldigingen, verjaardagen of het vieren van iemands pensioen. Pas als er aan voldoende voorwaarden voldoen wordt, kan er eventueel een uitzondering gemaakt worden. Maar dan moeten de agenten wel strikte regels volgen. Zo is er onder meer voorafgaande en schriftelijke toestemming noodzakelijk. Ook het aantal flessen alcoholische drank moet vooraf bepaald worden en beperkt zijn in hoeveelheid. En de activiteiten moeten ook georganiseerd worden op het einde van een werkdag zodat niemand beneveld achter zijn bureau kruipt of in een politiewagen stapt.

‘Voor alle duidelijkheid: de maatregel over het alcoholverbod is nog niet definitief', benadrukt politiewoordvoerster Agnés Reis. ‘Het maakt deel uit van een nieuw beleid rond alcoholpreventie binnen de federale politie. En dat gebeurt in overleg met de vakbonden die de ontwerprichtlijn ook moeten goedkeuren. Deze week wordt er daar met hen nog over onderhandeld.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie