N-VA vindt dat lijst nooit vrijgegeven had mogen worden

Vastgoedsector financierde campagne Van Campenhout

Vastgoedsector financierde campagne Van Campenhout

Ludo Van Campenhout vindt dat hem niets te verwijten valt. Foto: WAS

ANTWERPEN -

De verkiezingscampagne van schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout werd bijna helemaal gefinancierd door mensen uit de vastgoedsector. De blijkt uit documenten die website Apache.be kon inkijken op de rechtbank. De schepen stelt dat wettelijk alles in orde is maar vindt het openbaar maken van de namenlijst op het internet ‘een schending van de privacy'.

De politieke partijen en hun verkiezingskandidaten moeten na elke verkiezing netjes aangeven hoeveel geld ze aan de campagne hebben besteed en waar die financiële middelen vandaan komen. Die aangiftes moeten worden ingediend op de griffie van de rechtbank. De nieuwssite Apache.be trok naar de rechtbank om de aangiftes van de Antwerpse partijen uit te pluizen.

N-VA, de winnaar van de verkiezingen, gaf ongeveer 145.000 euro uit aan de campagne. Het overgrote deel werd betaald uit de partijkas, de rest van het geld werd opgehoest door de individuele kandidaten. Schepen Ludo Van Campenhout kon echter ook rekenen op de steun van een 30-tal sympathisanten, die hem bedragen van 250 of 500 euro toestopten. Volgens de wet op de partijfinanciering mag een politicus beperkte bedragen aannemen van privépersonen, maar het aannemen van giften van bedrijven is illegaal. Schepen Ludo Van Campenhout handelde dus volgens het boekje.

Sponsors uit vastgoedsector

De gedetailleerde lijst met de namen van gulle schenkers roept wel vragen op. Op een werknemer van het Antwerpse havenbedrijf en een bekende horecabaas na, zijn de sponsors allemaal mensen die actief zijn in de wereld van het vastgoed. Het gaat om directeurs van bouwbedrijven, projectontwikkelaars tot een aantal bekende architecten. Schepen Van Campenhout spendeerde 8.671,74 euro aan zijn campagne, terwijl hij 7.750 euro aan giften incasseerde.

Is het deontologisch verantwoord dat de campagne van een schepen voor Stadsontwikkeling bijna integraal wordt betaald door mensen die actief zijn in ‘zijn' sector? ‘Ik begrijp het niet hoor. Het gaat om mensen die ik persoonlijk goed ken, die mij wilden steunen. Wettelijk is het allemaal in orde en ik ben niet de enige die giften ontvangt. Ik weet niet of die namenlijst zomaar vrijgegeven had mogen worden door die website. Er is nog zoiets als de wet op de privacy. Zelf zal ik geen klacht indienen, dat is aan de mensen die op die lijst staan.'

Rechtbank in de fout?

Binnen de N-VA is men van mening dat de griffie van de rechtbank de lijst nooit had mogen vrijgeven, maar dat wordt tegengesproken door specialisten van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). En ook Jacques Mahieu, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, ontkent dat de griffie in de fout is gegaan. ‘Wij waren in het begin ook in paniek, omdat we vreesden dat we een fout hadden gemaakt', zegt Mahieu. ‘Daarom hebben we met de privacycommissie gebeld, die ons heeft gezegd dat wij gewoon onze plicht hebben gedaan. De wet verplicht ons om die aangiften ter inzage neer te leggen. Persoonlijk vind ik dat een aanfluiting van de privacy. Een politieke overtuiging is privé. Controle moet er zijn, maar dan discreter. Het is de wetgever die eigenlijk in de fout is gegaan.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio