Pedofiele pater (90) moet niet naar gevangenis

Pedofiele pater (90) moet niet naar gevangenis

Het misbruik speelde zich af in de jeugdinstelling Stella Maris in Kortrij Foto: phk

KORTRIJK - De strafrechter in Kortrijk heeft pater Albert V. dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De 90-jarige beklaagde is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten. Pater Albert misbruikte begin jaren 90 acht minderjarige jongens in de Kortrijkse jeugdinstelling Stella Maris.

Volgens het parket stelde pater Albert zich op als een Sinterklaasfiguur. Hij lokte de jongens met snoepjes, nam hen op de schoot en stak zijn hand in hun broek. Over zijn daden hield hij notities bij in een boekje.

De openbaar aanklager hield rekening met de hoge leeftijd van de man en vorderde een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. De rechter volgde die redenering en veroordeelde de pater tot twee jaar cel met uitstel. Hij is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Albert V. was niet aanwezig om zijn vonnis te aanhoren. De dementerende pater verblijft momenteel in een rust- en verzorgingstehuis in Kortrijk.

De feiten zijn intussen verjaard voor het merendeel van de slachtoffers. Dat is niet het geval voor Steven S. Pater Albert moet hem een schadevergoeding van 3.500 euro betalen. Ook de vzw Bijzondere Jeugdzorg diende een schadeclaim in, maar die vond de rechter ongegrond.

'Misbruik door nonnen'

Het seksueel misbruik van pater Albert kwam vorig jaar aan het licht. Op 3 januari 2011 getuigde een Bruggeling op Radio 2 dat hij in de jaren 60 misbruikt werd in het toenmalige weeshuis van Stella Maris. Niet door pater Albert, maar wél door ‘de nonnen'.

De man verklaarde dat hij als vijfjarig jongetje herhaaldelijk door twee nonnen werd aangerand. Het verhaal van de Bruggeling deed ook nog drie andere zogenoemde slachtoffers praten.

Uit onderzoek bleek later dat die twee zusters tijdens de periode van het misbruik niet aan de slag waren in Stella Maris. Het parket van Kortrijk besloot de klachten te seponeren, temeer omdat ze ook al lang verjaard zouden zijn.

In de nasleep kwam pater Albert plots in het vizier. De 90-jarige geestelijke van de congregatie van pater Damiaan was destijds een buur van Stella Maris en kwam in de jaren 80 en 90 geregeld over de vloer in de jeugdinstelling.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio